Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Cannes začíná v plné parádě. Přinese i pokračování kultovního Top Gunu s Tomem Cruisem

Festival v Cannes začíná foto: Reuters

Po jednom zrušeném a dalším ještě znatelně nouzovém ročníku se filmový festival v Cannes vrací ke své tradiční podobě. Jedna z nejvýznamnějších světových přehlídek ode dneška představuje díla tvůrců zvučných jmen.
  5:00

Kanaďan David Cronenberg, íránsko-dánský tvůrce Ali Abbasi, belgičtí bratři Jean-Pierre a Luc Dardenneové, Japonec Hirokazu Koreeda, Švéd Ruben Östlund, Rumun Cristian Mungiu, Korejec Pak Čchan-uk nebo čtyřiaosmdesátiletý polský veterán Jerzy Skolimowski, ti všichni představí v hlavní soutěži festivalu v Cannes své nové filmy. Z domácích francouzských tvůrců s nimi budou soupeřit například Claire Denisová nebo Arnaud Desplechin.

Hlavní porota

  • předseda poroty Vincent Lindon, herec (Francie)
  • Rebecca Hallová, herečka, producentka, režisérka (Velká Británie/USA)
  • Deepika Padukoneová, herečka (Indie)
  • Noomi Rapaceová, herečka (Švédsko)
  • Jasmine Trincaová, herečka, režisérka (Itálie)
  • Asghar Farhadi, režisér, producent (Írán)
  • Ladj Ly, režisér, producent, herec (Francie)
  • Jeff Nichols, režisér (USA)
  • Joachim Trier, režisér (Norsko)

Přehlídku dnes zahájí projekce snímku, jejž natočil Michel Hazanavicius a který už několik týdnů před začátkem festivalu vzbudil rozruch kvůli svému názvu. Vlastně doteď není přesně jasné, pod jakým jménem se o něm má referovat: původní francouzský název Z (Comme Z) se zdál nevhodný ukrajinskému kulturnímu institutu, protože připomíná symbol ruské invaze na Ukrajinu. Režisér tedy dal filmu nové francouzské jméno Coupez! (Střih!), ve festivalovém programu a v zahraniční distribuci nicméně snímek nese anglický název Final Cut.

Okázalou poctu americké populární kultuře, která bývá pravidelnou součástí festivalu v Cannes, letos představuje projekce filmu Top Gun: Maverick, pokračování kultovního filmu z roku 1986. Uvést jej přijede představitel hlavní role a producent filmu Tom Cruise.

Atraktivní podívanou slibují i filmové pohledy do světa populární hudby, které se letos na přehlídce sešly. Je mezi nimi životopisný snímek Elvis australského režiséra Baze Luhrmanna, film o Davidu Bowiem nazvaný Moonage Daydream, představující dosud nezveřejněné záběry z osobního archivu zesnulého zpěváka, či dokument Trouble in Mind o rokenrolové legendě Jerrym Lee Lewisovi, který natočil režisér Ethan Coen.

Česká republika je na festivalu zastoupena opět pouze okrajově. Úspěšnější časy české kinematografie připomene snímek Věry Chytilové Sedmikrásky v digitálně restaurované podobě, uváděný v sekci Cannes Classics. Českou koprodukční účast pak má snímek ukrajinského debutujícího režiséra Maksyma Nakonečného Butterfly Vision, zařazený v soutěži Un Certain Regard. Českou koproducentkou filmu je Dagmar Sedláčková ze společnosti MasterFilm, hudbu k filmu složil český scénárista a hudebník Džian Baban. Film podpořil i Státní fond kinematografie.

Přehlídka v Cannes, jejíž letošní plakát je poctou snímku Petera Weira The Truman Show (1998), potrvá do 28. května.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!