Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Časy se mění, Dylan zůstává. Do Prahy veze poslední desku i staré hity

USA

  14:00
PRAHA - V pražské O2 areně dnes po čtyřech letech vystoupí legendární americký muzikant a zpěvák Bob Dylan. Třiadsedmdesátiletý hudebník, který je jednou z formujících postav hudby 20. století, představí své poslední albumTempest, ale zahrát by měl i několik svých nejslavnějších skladeb.

Písničkář Bob Dylan foto: ČTK/AP

Tempest je zatím poslední studiové album Boba Dylana, které vyšlo v září 2012. Dylan je jeho výhradním autorem, ale i producentem. Vrací se na něm ke stylům, z nichž jeho vlastní muzika čerpala už v počátcích kariéry - k blues, country, folku, rockabilly a swingu.

Přestože v Česku Dylan vystupoval už několikrát, jeho koncerty určitě stojí stojí za opakované návštěvy. Repertoár koncertů se totiž často mění, obvykle ho předem neznají ani pořadatelé. Dylan se až na poslední chvíli rozhoduje, co vlastně bude hrát. Často to prý netuší ani jeho doprovodní hudebníci.

Bob Dylan absolvuje ročně se svou stálou pětičlennou skupinou zhruba sto koncertů.

Autor nesmrtelných skladeb

Dylan se narodil se v Minnesotě 24.5. 1941 jako Robert Zimmerman. Studoval výtvarné umění, už od mládí ale projevoval zájem o hudbu, zejména country a blues. Nejvíc ho v začátcích ovlivnil folkový veterán Woody Guthrie, který mu pomohl seznámit se s kořeny amerického folku. V roce 1962 vydává své první album, větší ohlas však zaznanemává až druhá deska The Freewheelin‘ Bob Dylan, na kterém se představuje jako geniální autor protestních písní. Odtud pocházejí nesmrtelné skladby Blowin‘ In The Win či A Hard Rains A-Gonna Fall. V roce 1965 vychází album Highway 61 Revisited, které patří mezi to nejlepší, co Dylan za svůj život natočil, na desce kromě titulní Highway 61 Revisited poprvé zazněla i dnes klasické písně Like A Rolling Stone nebo Tombstone Blues.

Bob Dylan, rebel s příčinou.

Dylan v 60. letech stihl vydat celkem 9 desek, v sedmdesátých pak něco přes jednu desítku a soundtrack k filmu Patt Barrett and Billy Kid, ve kterém si sám zahrál a z něhož pochází i jeden z největších Dylanových hitů Knockin' On Heaven's Door. Z let osmdesátých patřilo k nejzdařilejším album Oh Mercy,se songy Everything Is Broken nebo Political World. V posledních letech vydat tři alba, třídiskové Tell Tale Signs (2008), Together Through Life (2009) a vánoční Christmas In The Heart (2009). Zatím posledním albem je už zmínění Tempest z roku 2012, které by mělo být stěžejní částí dnešního pražského koncertu.

Rebel s Pulitzerovou cenou i Řádem čestné legie

Dylan má na kontě řadu ocenění. V roce 1982 byl uveden do Síně slávy skladatelů, o šest let později do rokenrolové síně slávy. Několikrát byl také nominován na Nobelovu cenu za literaturu, což rozpoutává v literárních kruzích diskuse. Před časem získal jako první rockový hudebník v historii Pulitzerovu cenu za vliv svých textů na populární hudbu a americkou kulturu.

29. května 2012 udělil prezident USA Barack Obama Dylanovi Medaili svobody.

V roce 2012 ho americký prezident Barack Obama vyznamenal  Medailí svobody, která je považována za nejvyšší možné americké občanské vyznamenání. Loni obdržel francouzský Řád čestné legie.

Autoři: ,

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...