Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Čekání na Quijota. ‚Prokletý‘ film Terryho Gilliama je po dvaceti letech dokončený

Kultura

  18:00
LONDÝN/CANNES - Snímek Muž, který zabil Dona Quijota (The Man Who Killed Don Quixote) britského režiséra a bývalého člena uskupení Monty Python Terryho Gilliama má už status legendy a to ještě ani nevyšel. Gilliam na něm totiž pracoval strastiplných dvacet let. O problémech, které filmaře potkaly, dokonce vznikl i dokument. Gilliamův snímek ale nakonec diváci přece jen uvidí - premiéru bude mít letos na filmovém festivalu v Cannes.

Sancho Panza (Adam Driver) a jeho pán, rytíř Don Quijote de La Mancha (Johnatan Pryce).Snímek Muž, který zabil Dona Quijota (2018). Režie: Terry Gilliam. foto: Amazon Studios

Snímku Muž, který zabil Dona Quijota připadne pocta celý letošní ročník filmového festivalu v Cannes uzavřít tím, že bude posledním promítaným filmem. Je to taková tečka zadostiučinění za problémovou cestou, kterou britský filmař Terry Gilliam absolvoval za splněním svého snu.

Gilliam na filmu začal pracovat před dvaceti lety. Byl to ambiciozní projekt, ve kterém měl hlavní roli Quijotova pomocníka Sancha Panzy ztvárnit hollywoodský herec Johnny Depp. Z filmu ale zcela sešlo, když druhá herecká hvězda Jean Rotchefort, představitel pomateného Dona Quijota, vážně onemocněl. To ale zdaleka nebyl jediný problém. Na začátku natáčení se přihnala povodeň a filmařům odplavala značná část vybavení. Několik herců se také na natáčení vůbec nedostavilo a Gilliam musel narychlo shánět náhradníky. „Už jsem v branži 22 let, ale nikdy jsem neviděl tolik smůly najednou,“ komentoval tehdy dění italský filmař Nicola Pecoroni. Muž, který zabil Dona Quijota si získal pověst prokletého filmu.

Nakonec ale z této série nešťastných náhod vznikl v roce 2003 alespoň dokumentární snímek Ztracen v La Manche (Lost in La Mancha), který právě celé to marné filmařské počínání mapuje. Dokument se dočkal vřelého přijetí od diváků i kritiky.

Smůla nekončí

V roce 2016 uzavřel Terry Gilliam, který se svého vysněného projektu odmítal vzdát, smlouvu s producentem Paulem Brancem. Branco měl film zafinancovat. Když od něj ale žádné peníze stále nepřicházely, oslovil Gilliam hned několik jiných producentů, kteří se dali dohromady a film zafinancovali. Natáčet se začalo v březnu 2017. Hlavní role ztvárnili Adam Driver (Sancho Panza), kterého diváci mohou znát jako Kylo Rena ze ságy Star Wars, a Johnatan Pryce (Don Quijote).

Kristův klášter ve městě Tomar. Portugalsko.
Loňský ročník Festivalu na řekou navštvívil i Terry Gilliam

Don Quijote možná rozbořil i historický klášter. Režisér Gilliam nařčení odmítá

Již v červnu se ale film znovu dostal do problémů. Portugalská média Gilliama nařkla, že jeho štáb poničil Kristův klášter ve městě Tomar, cennou kulturní památku. „Myslím si, že Kristův klášter je jedna z nejvelkolepějších budov, které jsem kdy viděl. Vše, co jsme dělali, jsme uzpůsobili tak, abychom budovu ani v nejmenším nepoškodili. Stromy jsme neposekali, zdivo nezničili,“ vyjadřoval se Gilliam.

K Gilliamově ohromné smůle se navíc na scéně nedávno znovu objevil producent Paul Branco a britského filmaře zažaloval za to, že nedodržel podmínky ve smlouvě. Soudní spor se stále vleče a chvíli  se předpokládalo, že se kvůli tomu film v Cannes promítat nebude.