Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Čemu se smějí Slováci? Divadla se představí v Praze

Kultura

  7:00
PRAHA - Festival Slovenské divadlo v Praze, který začíná v pátek v Divadle Bez zábradlí, představí čtyři bratislavské scény se čtyřmi komediemi.

Herečka Zuzana Kronerová foto: archiv LN - Pavel Wellner

Diváci uvidí soubory Astorka Korzo 90, Studio L + S, Radošinské naivní divadlo a část souboru Slovenského národního divadla. Mezi účinkujícími se představí Božidara Turzonovová, Zuzana Kronerová či šansoniérka Szidi Tobias. Patrony 17. ročníku přehlídky jsou Ladislav Chudík a Kamila Magálová.

Přehlídku zahájí 18. května hra Petera Quiltera Je úžasná v podání Slovenského národního divadla. V režii Jakuba Nvoty v ní excelují hlavně Kamila Magálová a Božidara Turzonovová. Příběh vypráví o výstřední a bohaté ženě, jejímž snem je vystoupit před publikem jako operní diva.

V jedné místnosti s jedním revolverem

Herci Astorky Korzo 90 vystoupí v bláznivé komedii Na koho to slovo padne autora Gábora Görgeye, kterou festival uvede 21. května. Pět mladých herců pod vedením režiséra Petera Mankoveckého v něm rozehrává groteskní příběh lidí uzavřených v jedné místnosti s jedním revolverem.

Českou premiéru bude mít 2. června melancholická komedie v podání Radošinského naivního divadla Šťastné konce, kterou napsal Stanislav Štepka. Režie se ujal Juraj Nvota a jednu z hlavních rolí ztvárňuje Zuzana Kronerová. Přehlídku završí 4. června Studio L + S s komedií Prach, jejímž autorem je György Spiró a režisérem opět Juraj Nvota. V komorním příběhu o tom, co všechno se stane, když se dvěma obyčejným lidem podaří v loterii vyhrát miliony, se objeví Attila Mokos a Szidi Tobias.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...