Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Cenu Andreje Stankoviče získala filmařka Zuzana Piussi

Slovensko

  11:55
PRAHA - Cenu Andreje Stankoviče získala v pondělí na "večeru samozvanců" v pražském kině Ponrepo slovenská dokumentaristka Zuzana Piussi za film Křehká identita a celou svou tvorbu, přesahující významem slovenská specifika a rozkrývající podstatu společensko-politických i kulturních zvráceností dneška.

Z natáčení filmu Zuzany Piussi Nemoc třetí moci foto: Reprofoto

Zuzana Piussi se stala jedenáctou laureátkou výročního ocenění nesoucího jméno básníka a kritika Andreje Stankoviče. Skupina stoupenců jeho kritických intencí ji uděluje mimořádnému, leč "naší povětšinou konformní a zvulgarizovanou filmovou kritikou" přehlíženému tvůrčímu počinu v oblasti kinematografie. Zvláštní uznání převzali zástupci distribuční společnosti Artcam zpřístupňující díla současné kinematografie, která by se jinak na plátna tuzemských kin nedostala. Další zvláštní uznání patří Mezinárodnímu filmovému festivalu Kamera Oko v Ostravě za kvalitní dramaturgii.

Snímky Zuzany Piussi na Slovensku vyvolávají vášnivé spory, za jeden jí dokonce hrozilo vězení. Ve svých autorských společensko-kritických filmech líčí často ironicky současnou společnost. Kromě Křehké identity loni uvedla do slovenských kin také film Od Fica do Fica, ve kterém sledovala vývoj na politické scéně po odhalení takzvaného skandálu Gorila, kdy odposlechy usvědčovaly slovenské politiky z úzké spolupráce s kontroverzními podnikateli. Kvůli filmu Nemoc třetí moci jí hrozily dva roky vězení, na její podporu se vloni uskutečnila demonstrace před velvyslanectvím Slovenské republiky v Praze.

Děsivě lidský charakter nacionalismu

Dokument Křehká identita podle člena poroty, kritika a pedagoga FAMU Vladimíra Hendricha zkoumá dojemně až děsivě lidský charakter slovenského nacionalismu. Vznikl v česko-slovenské koprodukci společností Ultrafilm a společnosti Radima Procházky, v českých kinech se objeví v září.

Loni hlavní Cenu Andreje Stankoviče za rok 2011 obdržel režisér a pedagog Karel Vachek se svým týmem za projekt Tmář a jeho rod.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...