Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Cenu Andreje Stankoviče získala režisérka Helena Papírníková Horáčková

Kultura

  13:04
PRAHA - Cenu Andreje "Nikolaje" Stankoviče letos získala režisérka Helena Papírníková Horáčková za autorský celovečerní filmový debut nazvaný Naše jediná jistota je, že všechno dobře dopadne. Zvláštní uznání připadlo Redakci aktuální publicistiky České televize za projekt Neznámí hrdinové. In memoriam byl oceněn fotograf, filmový výtvarník a scenárista Jiří Toman.

Helena Papírníková Horáčková foto: Stefan BerecReprofoto

Slavnostní předání se dnes uskutečnilo v projekční síni Národního filmového archivu Ponrepo. Cenu posedmé vyhlásila skupina Samozvanců ve složení Jiří Fiedor, Martin Fišer, Zbyněk Hejda, Vladimír Hendrich, Michal Matzenauer, Josef Mlejnek a Petr Šafařík. Její součástí byla kromě osvědčení i bronzová plastika od sochaře Michala Blažka či grafika od Viktora Karlíka a tradičně i láhev domácí slivovice Nikolajka. Na večeru zazněly Stankovičovy verše a úryvky z jeho kritických textů.

Svobodný lidský život
Tématem snímku Heleny Papírníkové Horáčkové je svobodný lidský život. V centru jsou režisérčiny děti a také povahově a názorově vyhranění přátelé a blízcí. Jde o lidi, kteří vždy stáli mimo dobové komerční proudy, přesto však výrazně ovlivňovali a ovlivňují český politický, společenský a kulturní život. Například Karel Schwarzenberg, Dáša Vokatá, Ivan Martin Jirous, John Bok, Jaroslav Erik Frič, Jim Čert a Stanislav Penc.

Redakce aktuální publicistiky České televize připravuje cyklus Neznámí hrdinové téměř dva roky. Půlhodinové medailony představují české osobnosti, které je možné považovat za hrdiny proto, co ve svém životě prožily anebo dokázaly. Jde o legionáře, protifašistické bojovníky, disidenty, duchovní, básníky, spisovatele či charitativní pracovníky. Odvysíláno bylo už 48 filmů, celkem jich je ke konci tohoto roku připraveno 68.

Tradice Cen samozvanců
Jiří Toman (1924-1972) byl průkopníkem fotografických happeningů u nás. Stal se i autorem námětů, scenáristou a výtvarníkem několika animovaných snímků, které právě díky jeho tvůrčímu vkladu vynikají nezaměnitelnou lehkostí a svěžestí, jež je odlišuje od ostatní české animované produkce. Nejznámějším jsou Ptáci Koháci, kteří v roce 1966 získali hlavní cenu na MFF v Benátkách. "Jiří Toman měl předpoklady vytvořit autorské režijní dílo. Zabránila mu v tom nejenom nemoc, ale i jeho vlastní osobnostní jinakost, kterou komunistický režim nemilosrdně převálcovával," píše se v odůvodnění poroty.

Cena navazuje na tradici Cen samozvanců, udělovaných po tři roky básníkem a kritikem Andrejem Stankovičem mimořádnému, leč z velké části konformní filmovou kritikou přehlíženému tvůrčímu počinu v oblasti kinematografie. V prvním ročníku ji získal režisér Jan Němec za film Jméno kódu: Rubín, ve druhém ročníku to byl Radim Špaček za snímek Rychlé pohyby očí. Stankovič stačil nedlouho před smrtí v roce 2001 udělit ještě třetí Cenu samozvanců režiséru Karlu Vachkovi za film Bohemia Docta.

Na podzim roku 2002 se skupina Samozvanci, respektive "skupina stoupenců kritických intencí" Andreje Stankoviče, rozhodla na protest proti všeobecné bulvarizaci českého kulturního prostředí v tradici těchto ocenění pokračovat. Vloni ji získali Irena Gébová za film Industriální elegie a Pavel Skala za dokument o výtvarníku Kamilu Linhartovi.

Autor: