Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Cenu César za nejlepší režii získal kontroverzní Polanski, několik hereček na protest opustilo sál

Kultura

  1:36aktualizováno  7:27
Paříž - Francouzskou filmovou cenu César za nejlepší režii získal v noci na sobotu kontroverzní francouzský režisér polského původu Roman Polanski se svým snímkem J'accuse (Žaluji). Několik hereček vzápětí opustilo sál na protest proti vyznamenání umělce, který čelí obviněním ze znásilnění. Polanski sám již předem oznámil, že se slavnostního večera nezúčastní.

Roman Polanski. foto: Reuters

Polanského film J’accuse, který se věnuje takzvané Dreyfusově aféře z konce 19. století, měl letos nejvíc nominací na ceny César ze všech snímků - dvanáct. Ocenění si nakonec odnesl tři. V kategorii nejlepší film ho porazil snímek Bídníci (Les Misérables), který natočil francouzský režisér malijského původu Ladj Ly. Bídníci získali Césary čtyři.

Režisér, který znásilňoval? Feministky bojkotují nový film Romana Polanského

Již před předáváním Césarů vypukly u pařížského dějiště slavnostního večera střety bezpečnostních složek s desítkami odpůrců Polanského. Ten je v USA stíhán kvůli sexuálnímu styku s nezletilou dívkou v roce 1977, ve Francii jej loni ze znásilnění v 70. letech obvinila fotografka Valentine Monnierová.

Režisér snímku Bídníci Ladj Ly při předávání cen César. Bídníci získali Césary...
Adèle Haenelové, jedna z nejoceňovanějších francouzských hereček.

Šestaosmdesátiletý Polanski získal Césara již popáté. Když porota jeho ocenění v noci na sobotu oznámila, odešlo z pařížské koncertní síně Pleyel několik žen, včetně jedné z nejoceňovanějších francouzských hereček Adèle Haenelové. Ta minulý rok obvinila jiného režiséra, Christophea Ruggiu, že ji v době dospívání sexuálně zneužíval.

Již v polovině února po kritikách dvanácti nominací pro Polanského film na ceny César odstoupilo celé vedení francouzské akademie, která prestižní ocenění udílí.

Roman Polanski ve svém historickém filmu Žaluji viděl chvílemi sám sebe

Cenu César pro nejlepší herečku na 45. slavnostním udílení dostala Anais Demoustierová za film Alice et le maire (Alice a starosta). Jako nejlepší herec byl oceněn Roschdy Zem, který si zahrál ve filmu Slitování (Roubaix, une lumière). Nejlepším zahraničním filmem byl vyhlášen letošní držitel Oscara - snímek Parazit jihokorejského režiséra Pong Čun-hoa.

Césara uděluje od roku 1976 francouzská Filmová umělecká akademie. Jako první předávání těchto cen předsedal slavný francouzský herec Jean Gabin. Jméno dostala cena podle tvůrce bronzové trofeje, sochaře Césara Baldacciniho.

Autor:

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...