130 let
Milan Kundera

Milan Kundera | foto: Reprofoto

Cenu Franze Kafky letos dostane Milan Kundera. Velká pocta, reaguje spisovatel

Kultura
  •   17:43
PRAHA - Mezinárodní literární Cenu Franze Kafky pro letošní rok dostane spisovatel Milan Kundera. V neděli o tom informoval předseda pořádající Společnosti Franze Kafky Vladimír Železný. O udělení ceny rozhodla mezinárodní porota. Kundera, žijící ve Francii, na oznámení o udělení ocenění podle Železného telefonicky reagoval tak, že se cenou cítí poctěn zvláště proto, že jde o Kafkovu cenu, cenu „od kolegy spisovatele“, který mu byl nad jiné blízký.

Cenu uděluje kafkovská společnost od roku 2001. Jejím posláním je ocenění výjimečné literární tvorby současného autora, jehož dílo oslovuje čtenáře bez ohledu na jejich původ, národnost a kulturu tak jako dílo Franze Kafky, jednoho z největších autorů moderní světové literatury.

RECENZE: Kundera v nejlepší formě. Slavnost bezvýznamnosti je brilantní finále spisovatelova díla

Porota podle Železného ocenila Kunderovu celoživotní tvorbu, která představuje mimořádný přínos české kultuře i nepřehlédnutelný ohlas v evropské a světové kultuře, do které se zapsala překlady ve více než 40 jazycích.

Ziskem ceny se tak Kundera přiřadil k řadě zahraničních nositelů Ceny Franze Kafky, kterými se v uplynulých letech stali například Philip Roth, Elfriede Jelineková, Harold Pinter, Haruki Murakami, Yves Bonnefoy, Peter Handke či Margaret Atwoodová. Z českých spisovatelů ocenění obdrželi Ivan Wernisch, Ivan Klíma, Arnošt Lustig, Václav Havel a Daniela Hodrová.

Společnost Franze Kafky se podle Železného rozhodla připojit i k četným dosavadním iniciativám světových kulturních institucí a osobností a podat svojí nominaci Kundery na Nobelovu cenu za literaturu.

Jednadevadesátiletý Kundera patří k nejvýznamnějším a nejoblíbenějším moderním českým autorům a některá zahraniční média ho označují i jako „obra evropské literatury“. Jeho prvním románem byl v roce 1967 Žert. Poté, co vydal v roce 1979 Knihu smíchu a zapomnění, v níž tehdejšího československého prezidenta Gustáva Husáka označil za „prezidenta zapomnění“, komunistický režim zbavil Kunderu československého občanství.

Od poloviny sedmdesátých let Kundera žije ve Francii a od roku 1981 má francouzské občanství. Loni získal znovu občanství české.

Od září si čtenáři mohou koupit zatím poslední Kunderův román Slavnost bezvýznamnosti přeložený do češtiny. Jde o mimořádnou událost, protože Kundera, který píše už pouze francouzsky, od 90. let minulého století překlady svých děl nepovoloval.

Autor: ČTK
  • Vybrali jsme pro Vás