130 let
Peter Handke

Peter Handke | foto: Tomáš Krist, Lidové noviny

Cenu Franze Kafky obdržel rakouský spisovatel Peter Handke

Kultura
  •   20:51
PRAHA - Rakouský spisovatel, básník a dramatik Peter Handke včera v Brožíkově sále na Staroměstské radnici obdržel Cenu Franze Kafky, která je spojena s odměnou deset tisíc dolarů.

Členka mezinárodní poroty, Rakušanka Marianne Gruberová, uvedla, že již jeho první román Sršni v roce 1966 vyvolal překvapení a údiv nad tím, "co všechno je v jazyce možné". Způsobil úžas nad tím, co jazyk dokáže, později tušení, čeho si žádá a co by mohlo vést k většímu pochopení řeči, uvedla. V souvislosti s udělením Ceny Franze Kafky připomněla některé paralely Handkeho prací s Kafkovými romány a povídkami.

Čerstvý laureát Kafkovy ceny pak řekl, že je dnes v Praze poprvé. V minulosti se prý domníval, že město již navštívil, tuto představu mu ale dávala četba právě Kafkových próz. Praha je plná Franze Kafky, jsou v ní přítomna jeho slova, uvedl. V souvislosti s udělením ceny pak mluvil o tom, že ocenění vždy vede k myšlence o dluhu, o tom, zda je cena zasloužená.

Tři pokusy
Peter Handke (1942) debutoval již ve čtyřiadvaceti letech románem Sršni. Stal se členem literární Skupiny 47 a zaujal kupříkladu divadelní hrou Spílání publiku či scénářem k filmu Nebe nad Berlínem. V českém prostředí se představil trojicí próz vydaných ve svazku Nežádané neštěstí z roku 1980. Další knihy následovaly až po roce 1989: Tři pokusy, Dětský příběh, Číňan bolesti, Za temné noci jsem vyšel ze svého tichého domu, Zvláštní žena a Don Juan, přičemž většinu z nich vydalo nakladatelství Prostor.

Po Elfriede Jelinekové, nositelce Nobelovy ceny, je Peter Handke již druhým rakouským laureátem Ceny Franze Kafky. Mezi další oceněné patří Philip Roth, Ivan Klíma, Péter Nádas, Harold Pinter, Haruki Murakami, Yves Bonnefoy a Arnošt Lustig.

Autoři: Lidové noviny