130 let
Ludvík Kundera na snímku z roku 2001.

Ludvík Kundera na snímku z roku 2001. | foto: ČTK

Cenu Jaroslava Seiferta za rok 2009 dostane Ludvík Kundera

Kultura
  •   14:28
PRAHA - Cenu Jaroslava Seiferta udílenou Nadací Charty 77 dostane za rok 2009 básník, dramatik a překladatel Ludvík Kundera. Ocenění mu porota udělila za celoživotní literární dílo. Seifertovu cenu a finanční odměnu 250.000 korun převezme laureát 12. října v rezidenci pražského primátora.

Ludvík Kundera, mimo jiné důkladný znalec a editor díla Františka Halase a autor halasovské monografie, je v českém písemnictví přítomen od 40. let minulého století, byť s omezenými publikačními možnostmi v letech sovětské okupace. Svou knižní prvotinu, básnickou sbírku Konstantina, vydal roku 1946. Literárně aktivní zůstává i v devadesátém roce svého života, uvádějí pořadatelé ceny.

Cena Jaroslava Seiferta se uděluje od roku 1986 ve Stockholmu a od roku 1990 v Praze za vynikající literární dílo zveřejněné v posledních třech letech, výjimečně i za dílo celoživotní. Laureáta vyhlašuje Nadace Charty 77 každoročně 22. září, v předvečer Seifertových narozenin. Ludvík Kundera se stal již 29. laureátem.

Český básník, dramatik, prozaik, překladatel, editor a literární historik Ludvík Kundera se narodil 22. března 1920. Jeho tvorba je spjata s avantgardními směry, především surrealismem. Po roce 1945 se stal jedním ze zakladatelů postsurrealistické Skupiny Ra, redaktorem časopisu Blok a pracovníkem brněnské pobočky Svazu československých spisovatelů.

V letech 1968 až 1970 působil jako dramaturg Mahenova divadla v Brně. Jako historik se zaměřoval zejména na Františka Halase, Hanse Arpa a Bertolta Brechta.

Od roku 1990 Ludvík Kundera příležitostně přednášel na univerzitách v Česku i zahraničí. V roce 2002 převzal na lipském mezinárodním knižním veletrhu Cenu za celoživotní dílo oceňující přínos ke zprostředkovávání české a německé literatury. V roce 2007 mu prezident Václav Klaus udělil Státní vyznamenání Za zásluhy o stát v oblasti kultury a umění.

Autor: ČTK
  • Vybrali jsme pro Vás