130 let
Díla finalistů Ceny Jindřicha Chalupeckého: Vladimír Houdek

Díla finalistů Ceny Jindřicha Chalupeckého: Vladimír Houdek | foto: Cena Jindřicha Chalupeckého

Cenu Jindřicha Chalupeckého má Vladimír Houdek

Kultura
  •   20:51
BRNO - Malíř Vladimír Houdek byl na slavnostním večeru v brněnském Divadle Husa na provázku vyhlášen letošním držitelem ceny určené výtvarníkům do 35 let.

Čerstvý laureát Chalupeckého ceny Vladimír Houdek zastupuje mezi finalisty tradiční médium malby. Pro výstavu finalistů v brněnském Domě pánů z Kunštátu připravil 20 pláten s temnou barevnou paletou tvořenou zejména odstíny černé a šedé. Vlepil do nich papírové plochy, na které dále maloval, a vznikly tak netradiční koláže, které spojuje motiv kruhu.

Výtvarník Vladimír Houdek

Dalšími letošními finalisty byli Richard Loskot, Jiří Thýn, Adéla Babanová a Jiří Franta s Davidem Böhmem. Ovítězi rozhodovala sedmičlenná mezinárodní porota. Laureát získává 100 tisíc korun a možnost rezidenčního pobytu v zahraničí. Finálová výstava v Domě pánů z Kunštátu zůstává veřejnosti přístupná do 9. prosince.

Iniciátorem byl Václav Havel

Cena Jindřicha Chalupeckého se uděluje každoročně od roku 1990, kdy její vznik iniciovali Václav Havel, Theodor Pištěk a Jiří Kolář. Prvním vítězem byl Vladimír Kokolia, ocenění postupně získala řada umělců, kteří dnes patří v Česku k nejuznávanějším. Příští rok budou finalisté vystavovat v Národní galerii v Praze.

Autor: Lidovky.cz
  • Vybrali jsme pro Vás