130 let
Jiří Skála, laureát Chaloupeckého ceny 2009, a Václav Havel

Jiří Skála, laureát Chaloupeckého ceny 2009, a Václav Havel | foto: ČTK

Cenu Jindřicha Chalupeckého si odnesl výtvarník Jiří Skála

Kultura
  •   18:16
PRAHA - Dvacátým laureátem prestižní Ceny Jindřicha Chalupeckého pro mladé výtvarné umělce se dnes stal Jiří Skála. Mezinárodní porota Skálu vybrala z pěti finalistů, mezi nimiž byli ještě Tomáš Džadoň, umělecká dvojice Jiří Franta a David Böhm, Petra Herotová a Alena Kotzmannová.

Po šesti letech se předávání ceny dnes také zúčastnil bývalý český prezident a jeden ze zakladatelů ocenění Václav Havel. Přišli se podívat i Lou Reed a Suzanne Vega, kteří vystoupí na sobotním Halvově koncertu k 20. výročí pádu komunismu.

Václav Havel (vlevo), Lou Reed a Suzanne Vega se 12. listopadu v Praze zúčastnili slavnostního předání Ceny Jindřicha Chalupeckého.

Ceremoniál předávání jubilejní ceny v pražském centru současného umění DOX měl podobu divadelního představení, které připravil laureát Chalupeckého ceny z roku 2003 Michal Pěchouček. Nositel ceny získává šek na padesát tisíc korun na svůj další umělecký rozvoj, šestitýdenní stipendijní pobyt v New Yorku a částku sto tisíc korun na realizaci výstavy, projektu nebo katalogu. Výstava prací všech finalistů je v DOXu až do ledna 2010.

Reconstruction, 2001

Jiří Skála: Reconstruction (2001)
ze série Two Families of Objects (2007)

Poslání se daří naplňovat
Jiří Skála (1976) se nebojí pouštět na půdu uměleckých pokusů a nejistých dobrodružství. Oproti loňskému roku, kdy také patřil k finalistům Ceny Jindřicha Chalupeckého, se ještě více odpoutal od jazyka výtvarného umění a směřuje k experimentálním formám literatury. Ve své instalaci v DOXu kombinuje videa a literární texty a shrnuje zde své jazykové a filozoficko-umělecké experimenty z období posledního roku.

Cena nesoucí jméno významného výtvarného a literárního kritika vznikla v roce 1990 proto, aby povzbudila mladé umělce k větší aktivitě a umožnila jim přímý styk s výtvarným světem. Další práce a úspěchy mnoha z dosavadních nositelů ceny svědčí o tom, že se Společnosti Jindřicha Chalupeckého toto poslání daří naplňovat.

Autor: ČTK