130 let
Ondřej Buddeus: rorýsy

Ondřej Buddeus: rorýsy | foto: fra

Cenu Jiřího Ortena získal Ondřej Buddeus

Kultura
  •   18:00
PRAHA - Vítězem letošní Ceny Jiřího Ortena se stal Ondřej Buddeus se svou básnickou sbírkou rorýsy (vydalo nakladatelství fra).

Na čtvrtečním slavnostním podvečeru v rámci knižního veletrhu Svět knihy Praha 2013 byl Ondřej Buddeus vybrán ze tří nominovaných autorů – dalšími jsou Tomáš Gabriel, autor sbírky Tak černý kůň tak pozdě v noci (Literární salon), a Jaroslav Žváček, který vydal knihu Lístek na cestu z Pekla (Paseka).

Buddeusova sbírka byla nominována „za spojení až hrabětovsky čisté lyriky s vizuální poezií a konceptuálně laděnými hrami a hříčkami“. Texty bez šifer a expresivních metafor či rozvolněné obraznosti vyprávějí příběhy a pečlivě navozují situace, kterých se čtenář může bezprostředně zúčastnit.

Křehká břitkost

Ondřej Buddeus (ročník 1984), mimo jiné šéfredaktor literárního časopisu Psí víno, vystudoval skandinavistiku a translatologii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Překládá z němčiny a norštiny (Jan Erik Vold, Christian Futscher, Josef Winkler). V roce 2011 vydal sbírku textů 55 007 znaků včetně mezer a téhož roku i knihu Orangutan v zajetí má sklony k obezitě (s Alžbětou Skálovou a Martinou Kupsovou). Oba tituly byly nominovány na minulý ročník Ceny Jiřího Ortena.

Básník a editor Milan Ohnisko ve svém laudatiu uvedl, že Buddeus je „sice poučeným, vzdělaným, sofistikovaným a břitkým, leč zároveň ryzím tvůrcem křehké poezie na prahu druhého decennia 21. století“. Jeho sbírka rorýsy je „silná už jen tím, jak je výrazově pestrá – aniž by ovšem tvořila žánrovou tříšť.“

Autor: Lidovky.cz
  • Vybrali jsme pro Vás