130 let
Režisérka Kristýna Bartošová se stala vítězkou 10. ročníku Ceny Pavla...

Režisérka Kristýna Bartošová se stala vítězkou 10. ročníku Ceny Pavla Kouteckého. | foto: ČTK

Cenu Pavla Kouteckého vyhrál dokument Nebezpečný svět Rajka Dolečka

Kultura
  •   21:05
PRAHA - Cenu Pavla Kouteckého za nejlepší celovečerní dokument získala režisérka Kristýna Bartošová za snímek Nebezpečný svět Rajka Dolečka. Mladá filmařka s kořeny v Bosně se v něm vydala za tímto stárnoucím profesorem, srbským nacionalistou a blízkým přítelem Ratka Mladiče, aby hledala recepty na život těla i duše.

Cenu za nejlepší krátký dokument převzala Veronika Lišková za film Kohoutková o havárii vody a s ní spojené epidemii, která loni postihla pražské Dejvice. ̈

Cenu Pavla Kouteckého vyhrála Jana Ševčíková. Za dokument Opři žebřík o nebe

Ceny byly předány ve čtvrtek v Divadle Archa. V porotě zasedli Saša Gedeon spolu se scenáristkou Barborou Stehlíkovou, sochař a přítel Pavla Kouteckého Čestmír Suška, divadelní režisérka Jana Svobodová, mediální analytik Milan Kruml a Ondřej Moravec z festivalu Jeden svět. Bartošová převzala kromě sošky od sklářského výtvarníka René Roubíčka odměnu 100 tisíc korun. Lišková dostala 20 tisíc korun a plastiku výtvarníka Petra Šetlíka.

Film Nebezpečný svět Rajka Dolečka je dialogem se stárnoucím profesorem, expertem na boj s obezitou a mediální hvězdou 80. let, který má svou druhou veřejnou tvář. V 90. letech se stal obhájcem „srbského pohledu“ na války v Bosně a Kosovu a popíračem masakru v Srebrenici. Snímek se snaží o překročení předsudků a ideologií s cílem najít smíření. Porota ocenila odvahu autorky, s jakou pojala komplikované a kontroverzní téma, i skutečnost, že navzdory osobní propojenosti s událostmi v bývalé Jugoslávii dokázala udržet odstup a nadhled, nepojmout hlavního hrdinu prvoplánově a démonizovat ho.

Silný příběh, psychologické drama,...

„Film je silným příběhem, dokumentární road-movie i psychologickým dramatem,“ charakterizoval to Saša Gedeon.

Krátký dokument Veroniky Liškové s názvem Kohoutková zachytil reakce doslova otrávených obyvatel Prahy 6 na loňskou havárii spojenou s kontaminaci pitné vody. Porota ocenila, jak autorka dokázala prezentovat lokální téma jako celospolečensky závažné, jak originálně pracovala s kontrapunktem a obrazově kreativními nápady. Člen poroty Čestmír Suška ho označil za „poetizovanou stížnost“.

Cenu Pavla Kouteckého získal Pavel Abrahám za film Dva nula

Studentka katedry dokumentární tvorby FAMU Kristýna Bartošová dosud vytvořila jen krátkometrážní snímky v rámci studia. Na Kouteckého cenu byl v minulých letech nominován její studentský snímek Pod lampou je tma o napětí mezi Romy a bílou většinou ve městě u Hradce Králové.

Letos uplynulo 10 let od okamžiku, kdy při natáčení v Praze tragicky zahynul jeden z nejvýraznějších českých filmařů-dokumentaristů Pavel Koutecký, jenž by letos by oslavil šedesátiny. Jeho přátelé v čele s producentkou Jarmilou Polákovou ze společnosti Film & Sociologie, Igorem Blaževičem z festivalu Jeden svět a Ondřejem Hrabem z Divadla Archa krátce po jeho smrti založili cenu, kterou po něm pojmenovali. Kritéria výběru nominovaných filmů určují zásady, které zastával v životě i práci: profesionální úroveň všech složek filmové řeči (kamera, zvuk, hudba, střih), respekt ke každému člověku a absence manipulace.

V minulých letech ji převzali Jan Šikl, Filip Remunda s Richardem Komárkem, Tomáš Škrdlant, Martin Ryšavý, Linda Jablonská, Klára Řezníčková, Pavel Abrahám spolu s Tomášem Bojarem, Bára Kopecká a Jana Ševčíková. Jako připomenutí této výrazné filmařské osobnosti uvede v sobotu 11. června ČT art cyklus Kouteckého dokumentů.

Autor: ČTK
  • Vybrali jsme pro Vás