Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Cenu Pavla Kouteckého získal Pavel Abrahám za film Dva nula

Kultura

  12:00
PRAHA - Režisér ve vítězném dokumentu zmapoval českého ducha skrze fotbalové utkání.

Režisér Pavel Abrahám foto: ČTK - Vít Šimánek

Pavel Abrahám vyhrál v konkurenci dalších 107 snímků, což je nejvíce v celé v sedmileté historii Ceny Pavla Kouteckého. On a spoluscenárista Tomáš Bojar podle poroty zachytili "českého ducha" nápaditým jazykem skrze autentické rozhovory fanoušků Sparty a Slávie v prostředí stadionu během fotbalového derby. Z něho však divák paradoxně nevidí skoro nic. Oba filmaři převzali v úterý v Divadle Archa kromě objektu od sklářského výtvarníka Reného Roubíčka i odměnu 100 000 korun.

Na natáčení snímku Dva nula se podílel skoro stopadesátičlenný štáb. Při zápasu mezi Spartou a Slavií měli vybraní fanoušci mikroporty, takže diváci slyší vše, o čem si v průběhu zápasu povídají, jak jej komentují a glosují. Střípky jejich rozhovorů se stávají výstižným obrazem společnosti. Jinak se mezi sebou baví dívky ve VIP zóně, jinak nadšení otcové se znuděnými dětmi, jinak intelektuálové, sportovní zpravodajové či muži od ostrahy.

Emoce v hledáčku

"Zdálo se nám, že na fotbalové tribuně se toho dá o dnešní společnosti hodně říci. Na jednom místě se tu schází spousta různých lidí, kteří sice mají před očima totožnou událost, ale každý z nich ji prožívá jinak," uvedli tvůrci o svém projektu. Důležitou roli hrálo, že kamery byly od aktérů daleko. Díky tomu se nechali atmosférou zápasu strhnout, na natáčení zapomněli a projevovali se přirozeně.

Film Dva nula byl vloni uveden na festivalech v Karlových Varech, v Jihlavě a Bratislavě. Nyní míří do Moskvy a Londýna.

Do letošních nominací se dostalo celkem deset filmů. Kromě oceněného titulu jde o snímky Pod lampou je tma Kristýny Bartošové, Chudoba cti netratí Daniely Gébové, Umanutá Míry Janka, Svobodu pro Smetanu Víta Klusáka a Filipa Remundy, Nový život Adama Oľhy, Křehká identita Zuzany Piussi, O slušnosti Radovana Síbrta, Otázky pana Lásky Dagmar Smržové a Život s Kašparem Heleny Třeštíkové.

Režisér Pavel Koutecký (1956-2006)

Patřil k nejvýraznějším osobnostem českého dokumentárního filmu. Premiéry svého nejznámějšího snímku Občan Havel se nedožil. Cena spojená s jeho jménem je udělována od roku 2007 jeho pokračovatelům - trpělivým pozorovatelům světa se schopností sdělit své pocity a postřehy filmem. V minulých letech ji převzali Jan Šikl, Filip Remunda s Richardem Komárkem, Tomáš Škrdlant, Martin Ryšavý, Linda Jablonská a Klára Řezníčková.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!