Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Anděly má Lucie i Barbora Poláková. Akademie populární hudby vyhlásila ty nejlepší, které zná

Kultura

  23:00
Praha - V úterý večer byli v pražském Foru Karlín vyhlášeni vítězové cen Anděl za loňský rok. Po dvou soškách si odnesla skupina Lucie, zpěvačka Barbora Poláková a rocková skupina The Atavists. Novým členem Síně slávy se stal zpěvák a skladatel Michal Prokop.

Lucie foto: Ondřej Pýcha

Večer, který byl pojat již tradičně jako předávací ceremoniál obohacený živými hudebními vystoupeními, moderoval herec Tomáš Měcháček. Koncertním okamžikem, na který pořadatelé kladli už v předstihu největší důraz, byla pocta divadlu Semafor. V jejím rámci se představili zpěváci Albert Černý, Jan Cina, zpěvačka Zofie Dares i  veterán české populární hudby Josef Zíma a samozřejmě také protagonisté legendární scény Jiří Suchý s Jitkou Molavcovou.

Kromě dalších zazpíval i novopečený „obyvatel“ Síně slávy Michal Prokop, který se zapsal do paměti několika generací českých posluchačů a v posledních letech prožívá mimořádný comeback.

Z těch, kteří měli nejvíc nadějí na Anděly v nominacích, shodně po třech, nakonec uspěli jen dva. Kapela Lucie podle Akademie populární hudby natočila Album roku Evolucie a z něj vybrala singlový hit Nejlepší, kterou znám (kvalitativně v rámci zdařilého alba patřící paradoxně k těm několika průměrným), jež se stala Skladbou roku. Barbora Poláková se s albem Ze.mě stala Sólovou interpretkou roku a natočila a spolurežírovala také nejlepší videoklip daného období k písni.

Třetí nominační přeborník, sarkasticko-parodický raper Kapitán Demo žádnou ze svých tří šancí (Skladba, Sólový interpret, Videoklip) nakonec neproměnil. Nebylo by divu, kdyby kdesi v podvědomí členů Akademie populární hudby zabránil finálnímu hlasování pro Kapitána Dema fakt, že docela podstatnou část jeho stylizace tvoří parodování právě toho, čeho je Akademie a Anděl součástí, tedy mainstreamového provozu českého showbyznysu. Hlasující každopádně sáhli k jistotám.

Přinejmenším ve dvou případech je třeba kvitovat rozhodnutí menších, odborných porot, udělujících takzvané žánrové ceny (jež se konečně po mnoha letech staly i formálně plnoprávnou součástí „velkých“, tedy středoproudých Andělů). Nominaci proměnila zpěvačka, cellistka a velmi originální písničkářka Dorota Barová za svoje album – paradoxně v jazzové kategorii (zřejmě proto, že je vydal převážně jazzový label Animal Music), ačkoli je stylově rozhodně bližší spíše modernímu folku případně alternativní hudbě. Ale co do kategorie – důležitá je medializace tohoto vynikajícího počinu.

Stejně tak je třeba kvitovat ocenění unikátního projektu českého elektronika a klarinetisty Floexe s britským producentem Tomem Hodgem a Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu, stojící na pomezí žánrů včetně klasické hudby.

Anděl 2018 - kompletní výsledky

Síň slávy

Michal Prokop

Album

Lucie: Evolucie

Skladba

Lucie: Nejlepší, kterou znám

Skupina

Monkey Business: Bad Time For Gentlemen

Sólová interpretka

Barbora Poláková: Ze.mě

Sólový interpret

Miro Žbirka: Double album

Objev

The Atavists: Lo-Fi Life

Videoklip

Barbora Poláková: 2-8-5

(režie Jakub Machala, Barbora Poláková)

Alternativa a elektronika

Floex & Tom Hodge: A Portrait of John Doe

Folk

Žamboši: Louvre

Jazz

Dorota Barová: Iluzja

Klasika

Česká filharmonie: Bohuslav Martinů: What Men Live By, Symfonie č. 1, H 289

Rap

Ty nikdy: Akta X

Rock

The Atavists: Lo-Fi Life

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...