130 let

Producenti filmu Hořící keř Tereza Polachová, Tomáš Hrubý a Pavla Kubečková, filmová publicistka Eva Zaoralová a moderátor večera Václav Moravec. | foto: ČTK

Aktualizováno

Ceny české filmové kritiky: Hořící keř získal šest z deseti nominací

Kultura
  •   21:23aktualizováno  22:51
PRAHA - Nejlepším filmem roku 2013 je snímek režisérky Agnieszky Hollandové o Janu Palachovi Hořící keř. Ve čtvrtém ročníku Cen české filmové kritiky pro nejlepší celovečerní hrané a dokumentární filmy proměnil šest z deseti nominací včetně těch hlavních - za film, režii i scénář. Jeho autor Štěpán Hulík se navíc stal držitelem Ceny RWE pro Objev roku.

Ve dvoukolovém hlasování posuzovalo dvaačtyřicet publicistů 26 celovečerních hraných a animovaných filmů a 16 dokumentů. Z nich byl oceněn snímek Bohdana Bláhovce nazvaný Show! Psychologické drama Zdeňka Tyce o umírání s názvem Jako nikdy bylo druhým favoritem večera s šesti nominacemi. Nakonec proměnilo dvě, obě za herecké výkony v hlavních rolích pro Jiřího Schmitzera a Petru Špalkovou.

Z celovečerních snímků Rozkoš Jitky Rudolfové a Klauni Viktora Tauše nominovaných shodně ve čtyřech kategoriích nakonec zabodoval pouze ten druhý díky hereckému výkonu Jiřího Lábuse ve vedlejší roli.

Režisér Bohdan Bláhovec (vpravo) převzal cenu za nejlepší dokumentární film za snímek Show!, vlevo je Radim Špaček.
Jiří Schmitzer převzal cenu za nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli za film Jako nikdy, vpravo je herečka Anna Geislerová, která mu cenu předala.

Film Hořící keř, který je dramatem o alarmujícím činu Jana Palacha, osudech jeho blízkých a počátcích normalizace v posrpnovém Československu, byl oceněn i za kameru Martina Štrby, hudbu Antoniho Komasy-Lazarkiewicze a nejlepší ženský herecký výkon Jaroslavy Pokorné ve vedlejší roli. Film vznikl z trojdílné minisérie televize HBO, která ho loni odvysílala v 15 zemích Evropy, prodala do dalších osmi zemí včetně Itálie, Francie a Skandinávie a v červnu ho uvede do amerických kin, řekla ČTK producentka Tereza Polachová. Za režisérku cenu převzala, neboť Hollandová právě natáčí v Paříži. Snímek je favoritem i v případě Českých lvů. Má 14 nominací, laureáty vyhlásí Česká filmová a televizní akademie 22. února.

Nekulturní žurnalisté ceny nemají

Specialista na televizní diskuse s politiky Václav Moravec, který předávání v přímém přenosu programu ČT2 moderoval, si před auditoriem filmařů postěžoval, že "nekulturní žurnalisté" podobné ceny nemají. Přesto by si ocenit podle něj zasloužili. Například David Rath za snímek Vykoupení z věznice Litoměřice o nelidských podmínkách vazby, či zvukař Poslanecké sněmovny za ozvučení filmu Cesta do Afriky, uvedl.

Filmový historik Štěpán Hulík už jednu cenu jako "objev roku" získal. Šlo o Magnesii literu za knihu Kinematografie zapomnění. Jako scenárista debutoval právě Hořícím keřem, který svou vysokou úrovní přesvědčil mezinárodně respektovanou režisérku Agnieszku Hollandovou a vyzvedl ho mezi žádané tvůrce. "Ten scénář není dokonalý, ocenění proto beru jako jakési nakopnutí mladého tvůrce, abych se snažil dál," řekl na pódiu.

Autor oceněného dokumentu Show! Bohdan Bláhovec upozornil, že tímto projektem absolvoval bakalářské studium na pražské FAMU. "Právě tady jsem potkal lidi, s nimiž mohu pracovat dál," podotkl.

Jiří Lábus poděkoval při převzetí ceny Spejblovi a Hurvínkovi. Neboť právě jejich představení prý bylo tím prvním, které v divadle viděl - a rozhodl se být hercem. "Dostal jsem už cenu svou tvorbu pro děti a mládež na festivalu ve Zlíně, ale kdysi dávno jsem byl oceněn za Michálkův snímek Amerika. Mám ji doma na skříni a tahle bude vedle ní," řekl ČTK.

Petra Špalková poděkovala scenáristce snímku Jako nikdy Markétě Bidlasové i režiséru Petru Tycovi. "Přes vážné téma bylo natáčení poklidné a příjemné, jakási klidná euforie a pocit naplnění. Byli jsme uprostřed kokořínských lesů bez styku s civilizací a celý štáb se okamžitě sžil. Ta pohoda vykompenzovala náročnost či tíživost tématu," řekla ČTK oceněná herečka. Věří, že úspěch vrátí film do kin; zatím ho v nich vyhledaly jen tři tisíce zájemců.

Držitelé Cen české filmové kritiky za rok 2013

NEJLEPŠÍ FILM: Hořící keř (producenti Tereza Polachová, Antony Root, Pavla Kubečková, Tomáš Hrubý)

NEJLEPŠÍ DOKUMENTÁRNÍ FILM: Show! (režie: Bohdan Bláhovec, producent: Pavla Kubečková)

NEJLEPŠÍ REŽIE: Agnieszka Hollandová (Hořící keř)

NEJLEPŠÍ SCÉNÁŘ: Štěpán Hulík (Hořící keř)

NEJLEPŠÍ MUŽSKÝ HERECKÝ VÝKON V HLAVNÍ ROLI: Jiří Schmitzer (Jako nikdy)

NEJLEPŠÍ MUŽSKÝ HERECKÝ VÝKON VE VEDLEJŠÍ ROLI: Jiří Lábus (Klauni)

NEJLEPŠÍ ŽENSKÝ HERECKÝ VÝKON V HLAVNÍ ROLI: Petra Špalková (Jako nikdy)

NEJLEPŠÍ ŽENSKÝ HERECKÝ VÝKON VE VEDLEJŠÍ ROLI: Jaroslava Pokorná (Hořící keř)

NEJLEPŠÍ KAMERA: Martin Štrba (Hořící keř)

NEJLEPŠÍ HUDBA: Antoni Komasa-Lazarkiewicz (Hořící keř)

CENA RWE PRO OBJEV ROKU: Štěpán Hulík

Autoři: Lidovky.cz, ČTK