Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Ceny divadelní kritiky: nejlepší loňskou inscenací jsou Radokovy operní jednoaktovky

Kultura

  21:16
Praha - Výroční Ceny divadelní kritiky se v pondělí netradičně udělovaly v prostoru Pomezí na pražské Florenci. Cenu za nejlepší inscenaci loňského roku si odnesl režisér David Radok za nastudování operních jednoaktovek – Modrovousova hradu Bély Bartóka a Očekávání Arnolda Schönberga v Národním divadle Brno.

Cenu za nejlepší inscenaci loňského roku si odnesl režisér David Radok (na smínku) za nastudování operních jednoaktovek – Modrovousova hradu Bély Bartóka a Očekávání Arnolda Schönberga v Národním divadle Brno. foto:  Dan Materna, MAFRA

V jubilejním 25. ročníku Cen divadelní kritiky (dříve Ceny Alfréda Radoka) hlasovalo 89 kritiků a po deseti letech si hlavní cenu odnáší opera (naposledy ji obdržela inscenace Mozartova díla La clemenza di Tito v­Národním divadle). David Radok získává cenu od kritiky již potřetí – v letech 2000 a 2001 ji ještě jako Cenu Alfréda Radoka dostal za Šostakovičovu Lady Macbeth Mcenského újezdu a následně za Bergova Vojcka (obojí Národní divadlo).

Radokova brněnská inscenace, která vznikla v koprodukci s Operou Göteborg, je rafinovaně promyšlená stylově čistá kompozice. Originálně čte obě hudební díla a geniální je i výtvarné řešení založené na systému posuvných stěn, které obrazně a působivě vyjadřují složitost lidské psychiky, jsou průhledem do podvědomí.

Talentem roku se stal herec, dramatik a režisér Tomáš Dianiška, kterému se...
Tentokrát se předávalo za pochodu čili „imerzivně“ ve všech zhruba třiceti...

Na dalších příčkách se s poměrně vyrovnanými počty hlasů umístilo Vzkříšení z Dejvického divadla, Olga (Horrory z Hrádečku) a ­Národní divadlo Brno bodovalo ještě s Carsenovou Káťou Kabanovou.

Ceny se předávaly za pochodu

Ceny se v pondělí udělovaly v divadelním prostoru Pomezí na Poříčí a poprvé v historii ankety nešlo o ­tradiční schéma, kdy si nominovaní a hosté sednou do hlediště divadla a během programu dojde i­ k ceremoniálu. Tentokrát se předávalo za pochodu čili „imerzivně“ ve všech zhruba třiceti místnostech třípatrové budovy. Dvě a ­půl hodiny bylo možné procházet domem ve scénografii inscenace Pomezí, pozorovat nominované umělce, přihlížet různým akcím a také spatřit předávání cen.

Ceny divadelní kritiky 2016

INSCENACE

Béla Bartók / Arnold Schönberg: Modrovousův hrad / Očekávání Režie: David Radok

Národní divadlo Brno

ŽENSKÝ HERECKÝ VÝKON

Pavlína Štorková (Olga) (Saavedra: Olga /Horrory z­Hrádečku/, režie Martina Schlegelová, Divadlo Letí, Praha)

MUŽSKÝ HERECKÝ VÝKON

Stanislav Majer (Zábranský: Herec a truhlář Majer mluví o stavu své domoviny, režie Kamila Polívková, Studio Hrdinů Praha)

DIVADLO

Komorní scéna Aréna Ostrava

NEJLEPŠÍ POPRVÉ UVEDENÁ ČESKÁ HRA

Anna Saavedra: Olga (Horrory z­Hrádečku)

SCÉNOGRAFIE

Lukáš Brychta, Štěpán Tretiag, Tereza Gsöllhoferová, Eva Justichová, Natálie Rajnišová

(Pomezí, režie Brychta a Tretiag, projekt Pomezí Praha)

Jakub Kopecký

(scéna – Vian: Pěna dní, režie a­adaptace SKUTR, Klicperovo divadlo Hradec Králové)

HUDBA

Jiří Vyšohlíd (Vašíček, Jarkovský, Vyšohlíd & kol.: O bílé lani, režie Jakub Vašíček, Divadlo Drak Hradec Králové)

TALENT

Tomáš Dianiška (autor, herec, režisér)

Pomezí je novým pražským divadelním fenoménem, který se pohybuje v­ podobných vodách jako Tygr v ­tísni ve Vile Štvanice. Část tvůrčího týmu stejnojmenné zakladatelské inscenace si také odnesla cenu za scénografii. Kategorie scénografie má ovšem tentokrát dva laureáty – dalším je Jakub Kopecký za scénu k inscenaci Vianovy Pěny dní v režii Skutru.

Cenu za ženský herecký výkon s převahou získala Pavlína Štorková za roli Olgy v inscenaci hry Anny Saavedry Olga (Horrory z­ Hrádečku), kterou režírovala Martina Schlegelová v Divadle Letí. Text bodoval i­ v kategorii nejlepší poprvé uvedená hra. Štorková dokázala vytvořit autentický portrét Olgy Havlové, aniž by k ­tomu potřebovala jakoukoliv berličku vnější podobnosti. V jejím pojetí se přesně vyjevuje, že Olžiny uštěpačné glosy byly hlavně obranou před světem, hradbou, za níž skrývala své city a nejspíš i trápení. Hereččina fyzická křehkost kontrastuje s tím, jak postavě dokázala přirozeně vtisknout vnitřní sílu a sympatickou neústupnost.

Na dalších místech se objevila Tereza Hofová za výkon v inscenaci Skugga Baldur (Studio Hrdinů), dále Hana Tomáš Briešťanská (Štěpka Kyliánová v Petrolejových lampách) a Lucie Trmíková za titulní roli v Hedě Gablerové.

V pánské kategorii kritici cenu přisoudili Stanislavu Majerovi za jeho sólo výstup v textu Herec a ­truhlář Majer mluví o stavu své domoviny, který si režisérka Kamila Polívková objednala pro Studio Hrdinů u Davida Zábranského. Za ním následuje Michal Kern jako Puk ve Snu noci svatojanské (ND) a Norbert Lichý jako pan Kopfrkingl ve Spalovači mrtvol (Divadlo Petra Bezruče Ostrava).

Divadlo roku zůstává v Ostravě

Divadlem roku je stejně jako loni a v roce 2013 ostravská Komorní scéna Aréna a mezi vítěze se dostaly také loutky, i když to bylo v kategorii hudba. Jejím vítězem je Jiří Vyšohlíd za hudbu k­inscenaci O bílé lani v královéhradeckém Draku.

Talentem roku se stal herec, dramatik a režisér Tomáš Dianiška, kterému se výborně daří na Palmovce, kde provozuje své autorské a do jisté míry generační divadlo. Nejvíce na sebe upozornil hrou Mlčení bobříků. Pojednává v­ ní o komunistické perzekuci skautů ve stylu výsměšné černé grotesky s prvky hororu (režie Jan Frič).

Anketa za rok 2016 svědčí o­ vzestupu ND Brno za ředitelování Martina Glasera a najmě pak souboru opery, který také v anketě skončil v kategorii divadlo roku společně s Divadlem v Dlouhé na druhém a třetím místě. Opět ve všech kategoriích výrazně boduje autorské divadlo a současná tvorba. Ve výčtech nominací se objevují i nové, experimentální formy, imerzivní divadlo. Zajímavé je, že mezi vítězi a nominovanými letos nejsou velké rozdíly v počtu hlasů, pouze v kategorii ženský herecký výkon zvítězila Pavlína Štorková se sedmadvaceti hlasy, druhá Tereza Hofová jich získala devět.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!