Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Ceny Thálie jsou bohaté na nominace. Peníze tvůrcům ale chybí

Kultura

  22:04
PRAHA - Nominace na dvě nejdůležitější divadelní ceny za loňský rok ve středu oznámili jejich pořadatelé. Herecká asociace vyhlašovala kandidáty na Ceny Thálie, Nadační fond Cen Alfréda Radoka zase zveřejnil, kdo se letos bude ucházet o výroční ceny divadelní kritiky.

Patrick Marber a jeho DEALER'S CHOICE je jedním z nominovaných na Thálie foto: Dejvické divadlo

Prezident Herecké asociace Václav Postránecký zdůraznil, že i když Ceny Thálie letos dosáhly plnoletosti, nepodařilo se jim sehnat bohatého strýčka, který by je dlouhodobě finančně podpořil. "Nesehnali jsme žádné peníze, naši sponzoři na poslední chvíli cukli, protože se jim zhoršily rozpočty. To, že se letošní ročník Cen Thálie může uskutečnit, je zásluha ministra kultury Jiřího Bessera," uvedl. Podle něj vyšla Herecké asociaci vstříc i Česká televize, která pochopila složitou situaci a ochotně ji pomáhá překonat. Postránecký posléze sdělil, že kvůli nepříznivé finanční situaci se nebude konat ani společenské setkání po slavnostním udělování. Přečetl pak dopis, v němž ministr vysvětluje, proč ceny podpořil.

Nejvíce nominací má Národní divadlo

Jednotlivé komise letos shromáždily šedesát šest nominací, z nichž nejvíc – deset – má Národní divadlo. Ceny se budou předávat 26. března na jevišti historické budovy Národního divadla a moderovat je bude již po šesté herec, režisér a komediograf Antonín Procházka. Večer bude opět živě přenášet Česká televize na prvním programu v prime time. Kromě cen v oboru činohra, opera, balet a pantomima a opereta, muzikál se budou udělovat ceny za celoživotní mistrovství a cena umělci do 33 let, o nichž rozhoduje Prezidium Herecké asociace.

Krobot, Mikulášek a Pařízek
Výroční ceny divadelní kritiky, Ceny Alfréda Radoka, vyhlašuje jejich Nadační fond. Mají osm kategorií a rozhodují o nich kritici v anketě časopisu Svět a divadlo, letos v anketě hlasovalo 78 kritiků. Ceny se budou předávat 5. března v Divadle Komedie a ze slavnostního udělování televize pořídí záznam, který doprovodí rozhovory s oceněnými.

Na hlavní cenu – inscenaci či režii roku – aspiruje Handkovo Spílání publiku v režii Dušana D. Pařízka (Divadlo Komedie), dále jevištní adaptace filmu Akiho Kaurismäkiho Muže bez minulosti v režii Miroslava Krobota (Dejvické divadlo) a konečně dramatizace Dory Viceníkové z dopisů Voskovce a Wericha, kterou pod názvem Korespondence V+W nastudoval režisér Jan Mikulášek v Národním divadle Brno. V Komedii se budou udělovat i ceny za nejlepší hru z dramatické soutěže. Do letošního 19. ročníku se přihlásilo celkem 42 textů, z nichž porota vybrala 6 finalistů.

ČTĚTE VÍCE:

DIVADLO 2010

Inscenace roku podle Cen Alfréda Radoka Peter Handke:
Spílání publiku
Pražské komorní divadlo - Divadlo Komedie
Aki Kaurismäki: Muž bez minulosti Dejvické divadlo Praha
Jiří Voskovec, Jan Werich, Dora Viceníková: Korespondence V+W Národní divadlo Brno – Divadlo Reduta

Herecké výkony podle Cen Alfréda Radoka
Marie Málková Peníze od Hitlera (Švandovo divadlo na Smíchově) Ivana Uhlířová Víra, láska, naděje (Pražské komorní divadlo – Divadlo Komedie)
Kateřina Winterová Co se stalo, když Nora opustila manžela (Národní divadlo, Praha)
Vladimír Hauser Hordubal (Divadlo Husa na provázku, Brno)
David Novotný Muž bez minulosti (Dejvické divadlo, Praha)
Jiří Štěpnička Blackbird (Národní divadlo, Praha)

Nejlepší herecké výkony podle Cen Thálie
Květa Fialová
Harold a Maude (Slovácké divadlo v Uherském Hradišti)
Lucie Štěpánková Brand/Oheň (Transteatral, Praha)
Kateřina Winterová Co se stalo, když Nora opustila manžela (Národní divadlo, Praha)
Petr Nárožný Léda (Činoherní klub, Praha)
Jiří Štěpnička Blackbird (Národní divadlo, Praha)
Dušan Hřebíček Král je panna (Klicperovo divadlo, Hradec Králové)

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!