130 let

Tina Fey, moderátorka Zlatých glóbů | foto: Reuters

Ceremoniál Zlatých glóbů bude letos bez 'krutého' Gervaise

USA
  •   15:00
LOS ANGLES - V Los Angeles se v noci z neděle na pondělí budou udělovat filmové a televizní ceny Zlatý glóbus. Poprvé po třech letech je nebude moderovat prostořeký britský komik Ricky Gervais.

Gervaisovy prostořeké vtipy na adresu hvězd v minulých ročnících ve Spojených státech nazdvihly nejedno obočí, zároveň ale byly považovány za svěží závan v jinak poněkud strnulém ceremoniálu.

Letos bude slavnostní večer moderovat dvojice amerických komiček Tina Feyová a Amy Poehlerová. Feyová je hvězdou i autorkou oceňovaného komediálního seriálu Studio 30 Rock. S Poehlerovou se dobře zná ze společného vystupování v populární americké komediální show Saturday Night Live. Očekává se, že předávání cen nasadí přátelštější tvář.

"Pořadatelé se snažili zbavit kousavého humoru Rickyho Gervaise z předchozích tří let," řekl agentuře Reuters Scott Feinberg z časopisu Hollywood Reporter. "Feyová s Poehlerovou si dokážou utahovat z hvězd bez Gervaisovy občasné krutosti," dodal.

Zahájí Lincoln sběr trofejí?

Zlaté glóby udělují zahraniční novináři v Hollywoodu. Považují se za druhé nejdůležitější filmové ceny po Oscarech a za důležitý ukazatel oscarových favoritů. Na rozdíl od Oscarů se na nich oceňuje i televizní produkce.

Hlavním favoritem letošních Zlatých glóbů je historický snímek Lincoln režiséra Stevena Spielberga, který získal sedm nominací. Dílo přitom vede i v počtu nominací na Oscary, jichž obdrželo 12.

Z filmu Stevena Spielberga Lincoln

Lincoln přinesl nominaci režisérovi Stevenu Spielbergovi, představiteli hlavní role Danielu Day-Lewisovi a za výkon ve vedlejší úloze Sally Fieldové a Tommymu Lee Jonesovi.

Po pěti nominacích pak na glóbech získaly thriller o amerických rukojmích v Íránu Argo a Nespoutaný Django, ve kterém Quentin Tarantino účtuje s americkým otrokářstvím. Oba snímky spolu s Lincolnem a snímky Pí a jeho život a thrillerem o pronásledování Usámy bin Ládina Zero Dark Thirty bojují o cenu pro nejlepší filmové drama.

Cenu za nejlepší režii si mohou odnést Spielberg či Ben Affleck, který režíroval Argo. Dalšími nominovanými jsou Kathryn Bigelowová za Zero Dark Thirty, která v oscarových nominacích ve stejné kategorii vyšla naprázdno. Zlatý glóbus za režii může obdržet také Tarantino a režisér filmu Pí a jeho život Ang Lee.

Bídníci, nebo lososi?

V kategorii nejlepší muzikál nebo komedie získaly nominace britská komedie o důchodcích v Indii Báječný hotel Marigold, filmové zpracování muzikálu Bídníci, film Wese Andersona o první lásce Až vyjde měsíc, britská romance Lov lososů v Jemenu a romantická komedie o lásce mladé vdovy a depresivního muže Terapie láskou.

Stejně jako u filmů i v hereckých kategoriích rozlišují Zlaté glóby mezi dramaty na jedné a komediemi a muzikály na druhé straně. V dramatické kategorii byli spolu s Danielem Day-Lewisem, který ztvárnil Lincolna, nominováni Richard Gere jako podvodný hráč na Wall Streetu ve filmu Arbitrage (Arbitráž), John Hawkes v úloze oběti obrny ve filmu The Sessions, Joaquin Phoenix za hlavní roli ve filmu o scientologické církvi Mistr a Denzel Washington, který hraje pilota v dramatu Let.

Z filmu Zero Dark Thirty

Mezi herečkami se nominace dočkaly Jessica Chastainová v úloze agentky CIA (Zero Dark Thirty), Francouzka Marion Cotillardová (De rouille et d'os; Rez a kost), Britka Helen Mirrenová za úlohu ženy filmového režiséra Alfreda Hitchcocka ve snímku Hitchcock, Naomi Wattsová za snímek Nic nás nerozdělí o cunami v roce 2004, stejně jako Britka Rachel Weiszová za úlohu v britském snímku Bezedné moře.

Na nejlepší neanglicky mluvený film byly navrženy Láska rakouského režiséra Michaela Hanekeho, francouzská komedie Nedotknutelní, norský film Kon-Tiki, francouzsko-belgický De rouille et d'os a dánská Královská aféra, která se natáčela v Česku. Slavnostní předávání cen, které se letos udělují už po sedmdesáté, začne v neděli večer místního času (pondělních 02:00 SEČ). Ve Spojených státech je bude přenášet televizní stanice NBC, v Česku stanice HBO.

Autor: ČTK
  • Vybrali jsme pro Vás