Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Černý musí Knížákovi za urážku zaplatit sto tisíc, potvrdil soud

Kultura

  12:41
Výtvarník David Černý musí zaplatit exřediteli Národní galerie Milanu Knížákovi 100.000 korun za to, že jej urazil v dokumentu odvysílaném Českou televizí. Odvolací senát pražského vrchního soudu dnes potvrdil své původní rozhodnutí, které předtím po dovolání Černého zrušil Nejvyšší soud. Umělec má navíc Knížákovi uhradit i náklady soudního řízení ve výši 45.000 korun.

David Černý. foto: Reprofoto

Rozsudek je pravomocný, Černého právník David Uhlíř však při odchodu ze soudní síně řekl novinářům, že v kauze pravděpodobně znovu podá dovolání.

Knížák se u soudů domáhal finančního zadostiučinění a omluvy za to, že ho Černý počátkem roku 2011 označil v televizním dokumentu Cena Jindřicha Chalupeckého za "nafoukaného, kriploidního čuráka". Podle Knížáka ho tím chtěl Černý úmyslně znevážit, a zasáhl tak do jeho práva na čest a důstojnost. Knížák po Černém žádal zaplacení 150.000 korun, po televizi pak půl milionu.

Odvolací soud přidal k omluvě i finanční odškodnění

Právo na omluvu přiznal Knížákovi už předloni pražský městský soud, který dospěl k závěru, že hrubý vulgarismus do oprávněné kritiky nepatří a že použití obdobných výrazů by omlouvala pouze velmi vyhrocená situace. Zároveň tehdy nepravomocně rozhodl, že omluva bude pro Knížáka dostatečným zadostiučiněním. Zdůvodnil to mimo jiné tím, že vulgární výrok zazněl v dokumentu, na nějž se dívala pouze specializovaná skupina lidí, kteří oba muže znají a vědí, jaké mají vzájemné vztahy.

Odvolací senát vrchního soudu však následně Knížákovi uznal i právo na odškodné s tím, že došlo k intenzivnímu zásahu do jeho osobnostních práv. Tento právní názor dnes zopakoval. Dodal, že při stanovení výše odškodného přihlédl k tomu, že Knížák se k Černému také nechoval vhodně. Jinak by prý přiznané zadostiučinění zřejmě bylo podstatně vyšší.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!