Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Češi jsou nejvtipnějším národem světa, myslí si Michael Palin z legendární skupiny Monty Python

Kultura

  11:28
Michael Palin z legendární britské komediální skupiny Monty Python považuje Čechy za nejvtipnější národ na světě. V rozhovoru pro televizi Channel 5 řekl, že pokud jde o vtipkování, neznají Češi hranic. Palinova slova vzbudila pozornost na českých sociálních sítích a upozornil na ně mimo jiné i britský velvyslanec v Praze.

Skupina Monty Python. Michael Palin je druhý zprava. foto: Reuters

„Češi! Zde je obrovský kompliment vašemu národu,“ napsal na twitteru velvyslanec Nick Archer. Interview s téměř neustále se usmívajícím Palinem vzniklo po obřadu, při němž byl Palin povýšen do šlechtického stavu.

21.června 2019 v 07:13, příspěvek archivován: 21.června 2019 v 11:54

Češi! Zde je obrovský kompliment vašemu národu. Sledujte celou věc! https://t.co/PwyZfgZ0tU

Herec, spisovatel a vystudovaný historik odpovídal na otázku novinářky, kdo je na světě nejvtipnější. Za opravdu veselého považuje tibetského duchovního vůdce dalajlámu, který „se nemohl přestat smát“. A pokud jde o národ, vypadá to na Čechy. „Mají pocit, že smát se dá všemu,“ řekl Palin, jehož britská královna minulý týden vyznamenala především za zásluhy v oblasti dokumentární tvorby.

Michael Palin
Pro televizní síť BBC vytvořila seriál nazvaný Monty Pythonův létající cirkus.

Palin tvrdí, že u jiných národů existují určité meze pro to, čemu se lidé mohou smát. Neplatí to ale „tady (v Británii) a z nějakého důvodu v České republice“, dodal první člen skupiny Monty Python, který se stal rytířem. Díky tomu je oprávněn užívat titul Sir.

Zákulisí Monty Python. Britská národní knihovna zveřejní Palinovy poznámkové bloky

Šestasedmdesátiletý Palin vystudoval historii na univerzitě v Oxfordu. Do povědomí české veřejnosti se zapsal hlavně díky skupině Monty Python, ale je i spisovatelem a autorem řady televizních cestopisných dokumentů, mimo jiné například Nová Evropa očima Michaela Palina. V něm představil země střední a východní Evropy včetně Česka nebo Slovenska.

Skupina Monty Python, kterou vytvořilo pět anglických intelektuálů a jeden americký výtvarník, okouzlila i šokovala televizní diváky pásmem skečů, parodií a gagů nazvaném Monty Pythonův létající cirkus. Letos uplyne padesát let od vysílání jeho prvního dílu. Skupina natočila také několik filmů, jako Monty Python a Svatý Grál nebo Monty Python: Život Briana. Skupina působila do roku 1983 a na pódium se naposled vrátila před pěti lety.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!