Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Češi navrhují na Oscara Menzela

Kultura

  11:09
PRAHA - Film Obsluhoval jsem anglického krále režiséra Jiřího Menzela má ze všech letošních českých snímků největší šanci uspět v bojích o prestižní filmovou cenu Oscar, rozhodli členové České filmové a televizní akademie. Největší počet hlasů od "akademiků" poslal Menzelův film do nominačního předkola pro kategorii Nejlepší cizojazyčný film.

Obsluhoval jsem anglického krále. foto: Reprofoto

Na to, jestli se Menzelova adaptace slavné stejnojmenné prózy Bohumila Hrabala probojuje až mezi elitní pětici zahraničních filmů, mezi nimiž se v únoru 2008 rozhodne o držiteli Oscara, si štáb i akademici budou muset počkat do 22. ledna příštího roku, kdy Americká filmová a televizní akademie oznámí užší nominace jubilejního 80. ročníku.

Třetí Menzelovo oscarové setkání
Jiří Menzel není v bojích o Oscara žádným nezkušeným nováčkem. Z českých režisérů, nepočítáme-li Miloše Formana, má s Oscary největší zkušenost. Pokud by Menzelův nejnovější snímek, kterým se režisér po dlouhé odmlce vrátil k filmové režii, do užší nominace postoupil, bylo by to potřetí, co se jeho film dostal tak daleko. V roce 1967 zvítězil s Ostře sledovanými vlaky. O devatenáct let později soutěžila jeho komedie Vesničko má středisková.

Obsluhoval jsem anglického krále."Anglický král", kterého v českých kinech vidělo 800 tisíc diváků, má za sebou úspěšný rok. Posbíral jedenáct nominací na Českého lva. Křišťálové sošky si nakonec odnesl čtyři - za nejlepší film, nejlepší režii, nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli a nejlepší plakát. 

Za sebou má i cestu po festivalech a na svém kontě i výrazný festivalový úspěch. Objevil se na festivalu v kanadském Montrealu, v Cannes, Sofii, Sydney, Moskvě nebo Edinburghu. Z letošního Berlinale si odvezl ocenění kritiků FIPRESCI.  

Po "Anglickém králi" dostaly od českých akademiků nejvíce hlasů filmy Tajnosti Alice Nellis a Vratné lahve Jana Svěráka. Noví držitelé Oscarů budou vyhlášeni 24. února 2008 v Los Angeles.

Přehled snímků nominovaných ČFTA:
 rok:  název:  režisér:  výsledek:
1995
1996
1997
1998
1999
2000
2001
2002
2003
2004
2005
2006
2007
Díky za každé nové ráno
Kolja
Zapomenuté světlo
Je třeba zabít Sekala
Návrat idiota
Musíme si pomáhat
Tmavomodrý svět
Divoké včely
Želary
Horem Pádem
Štěstí
Šílení
Obsluhoval jsem anglického krále
Milan Šteindler
Jan Svěrák
Vladimír Michálek
Vladimír Michálek
Saša Gedeon
Jan Hřebejk
Jan Svěrák
Bohdan Sláma
Ondřej Trojan
Jan Hřebejk
Bohdan Sláma
Jan Švankmajer
Jiří Menzel
-
Oscar
-
-
-
nominován
-
-
nominován
-
-
-
?

Autor: