Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Češi půjčí do Španělska Autoportrét Pabla Picassa

Kultura

  14:00
PRAHA - Jeden z nejvzácnějších obrazů z tuzemských státních sbírek půjčí Národní galerie v Praze recipročně španělskému Picassovu muzeu v Barceloně.

Pablo Picasso, Autoportrét, 1907 foto: Reprofoto

Muzeum na léto plánuje výstavu vlastních portrétů slavného umělce, jehož díla jsou i v Národní galerii. Výstava začne 31. května a Picassův Autoportrét z roku 1907, který je běžně vystaven v pražském Veletržním paláci, poslouží jako její hlavní vizuální motiv.

Když vláda v roce 2002 pouštěla toto dílo na výstavu do Francie, byla jeho pojistná hodnota vyčíslena na 40 milionů dolarů (nyní přibližně 790 milionů korun). Umělecká hodnota je ale podle odborníků nevyčíslitelná; cenu může určit trh, pokud se malba prodává. Nejdražší Picassovy obrazy se v aukci prodaly za více než sto milionů dolarů.

Obraz za keramiku

Do barcelonského muzea se "pražský" Picasso vrátí jako zápůjčka po 22 letech, také tehdy byl na obálce katalogu k výstavě. Do letošní připravované výstavy svá díla zapůjčily významné instituce, například Muzeum moderního umění a Metropolitní muzeum v New Yorku, washingtonská Národní galerie, sbírka Ronalda Laudera nebo Picassovo muzeum v Antibes.

V Praze od pondělí o zápůjčce s ředitelem NG Vladimírem Röselem jedná šéf barcelonského muzea Bernardo Laniado - Romero. Projednávali také možnosti dalších výměn děl klasické moderny. NG za Picassa získá zápůjčku Picassovy keramiky na výstavu sochaře Jana Křížka, jednoho z nejvýznamnějších a neoriginálnějších českých umělců, kteří se usadili ve Francii.

Jeho souhrnná expozice začne v červnu ve Valdštejnské jízdárně, uvede přes 300 jeho prací a zařadí umělce do mezinárodního kontextu, k němuž patřili právě třeba Picasso nebo Jean Dubuffet.

Picasso v českých sbírkách

Známý český sběratel umění Vincenc Kramář dokázal jako jeden z prvních rozpoznat nadání Picassa a dalších kubistů. Picassův Autoportrét, který Kramář koupil od obchodníka s uměním Daniela-Henryho Kahnweilera, patří k ikonám Národní galerie. Kramář většinu své sbírky NG odkázal, včetně několika Picassových děl. Další část sbírky odkázal dědicům. Ti po roce 1989 žádali o díla z NG, neboť podle jejich názoru šlo o dar vynucený pod tlakem politické perzekuce. Soudy ale rozhodly, že díla zůstanou v majetku galerie.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!