Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Česká divadla se představí na Slovensku. I s Cimrmanem

Slovensko-cest

  15:30
Bratislavské Studio L+S pořádá 19. ročník Festivalu českého divadla, na kterém nabídne představení z repertoáru sedmi scén.

Divadlo Járy Cimrmana přiveze na Slovensko České nebe foto: archiv LN - Pavel Wellner

Česká divadelní tvorba se začátkem listopadu opět představí divákům na Slovensku. Letošní přehlídky českého divadla v bratislavském Studiu L+S se zúčastní například nezávislý soubor Buranteatr z Brna, ale i pražské scény Studio Ypsilon nebo Černé divadlo Jiřího Srnce. Po osmi letech vystoupí na jevišti Studia L+S Divadlo Járy Cimrmana. Jeho inscenace České nebe je pro oba večery vyprodána už nyní.

Na festivalu, který potrvá od 2. do 11. listopadu, se představí na Slovensku populární herci včetně Zdeňka Svěráka, Nadi Konvalinkové, Ivana Trojana nebo Tatiany Vilhelmové. Akci tradičně doplní výstava českého umělce, tentokráte to budou obrazy a fotografie Antonína Střížka.

Slovenské publikum nezapomnělo

"Kdysi, skoro před dvaceti lety, po zániku Československé republiky, jsme usoudili, že by bylo dobré udržovat i nadále kontakt s českým divadlem. Naše publikum nezapomnělo na české herce a vřele přivítalo jejich pravidelnou přítomnost na naší scéně," uvedl slovenský herec Milan Lasica, který stojí za festivalem od jeho zrodu.

Už od začátku měsíce se zejména na východním Slovensku konají Dny české kultury, které zahrnují výstavy českých umělců, koncerty nebo promítání českých filmů.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...