Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Česká filharmonie se vrací k normálu a vyráží na dvě evropská turné. Na co se může těšit domácí publikum?

Sólistka úvodních koncertů. S Českou filharmonií vystoupí 28. a 29. září Lisa Batiašviliová. foto: Repro LN

Plány na příští sezonu, které v těchto dnech zveřejnila Česká filharmonie, nabízejí optimistický výhled do časů snad už osvobozených od pandemické improvizace.
  14:00

Orchestr uvede pod taktovkou Semjona Byčkova pětadvacet koncertů v zahraničí, rezidenčními umělci budou Simon Rattle a Magdalena Kožená, vrátí se velká jména John Eliot Gardiner, Giovanni Antonini či Manfred Honeck, poprvé se s taktovkou připojí Daniel Harding, Maxim Jemeljanyčev a Juanjo Mena, který při Novoročních koncertech uvede španělské autory.

Zájem nepochybně vzbudí dva vánoční koncerty, na nichž Václav Luks provede Rybovu Českou mši vánoční a Mozartovu Korunovační mši. Chybět nebudou četná vystoupení významných sólistů zahraniční i domácí interpretační scény. Přední české těleso se bohatým programem vrací do normálního, snad už neomezeného provozu.

Dvě evropská turné

Od pondělí jsou v prodeji vstupenky na abonentní cykly i na mimořádné, výchovné a adventní koncerty, jednotlivé vstupenky se budou prodávat od 6. června.

Česká filharmonie vstoupí do své 127. sezony dvěma zahajovacími koncerty 28. a 29. září. Uvede Alpskou symfonii Richarda Strausse a Beethovenův Koncert pro housle a orchestr D dur se sólistkou Lisou Batiašviliovou. V říjnu pak orchestr vyjede na velké evropské turné, které zahrne hostování v prestižních sálech v Hamburku, Mnichově, Essenu, Kolíně, Lucemburku, Paříži a po třinácti letech též v Bruselu, kde zahraje i v souvislosti s českým předsednictvím v Radě Evropské unie.

Do dalších evropských měst Česká filharmonie zavítá na jaře 2023 – například do Milána, kde v Teatro alla Scala orchestr řízený Karlem Ančerlem naposledy hrál v roce 1962. Filharmonici se chystají také na letní festivaly: v plánu jsou skotský Edinburgh, francouzský Saint-Jean-de-Luz a španělské San Sebastiana a Santander.

Sedmdesátiny oslaví hudbou

Už pátou sezonu prožije s Českou filharmonií její šéfdirigent a hudební ředitel Semjon Byčkov – bude dirigovat zahajovací koncerty i všechna vystoupení zahraniční, navíc však chystá na přelomu listopadu a prosince i koncerty ke svým sedmdesátinám (dirigovat bude mimo jiné Šostakovičovu Pátou symfonii) a dalších pět programů: ve světové premiéře zazní Pražská symfonie Detleva Glanerta a klavírní koncert Thierriho Escaicha, kromě nich Byčkov uvede Šostakovičovu Jedenáctou a Mahlerovy Šestou a Sedmou symfonii. Za zmínku jistě stojí i to, že nahrávku Čtvrté symfonie Gustava Mahlera Česká filharmonie právě vydala u nizozemského vydavatelství Pentatone.

Hvězdní rezidenti

Atraktivním trojím programem se publiku připomenou světové hvězdy dirigent Simon Rattle a mezzosopranistka Magdalena Kožená, pro tuto sezonu rezidenční umělci ČF. Uslyšíme v jejich podání český písňový repertoár a písně Bély Bartóka a Maurice Ravela, Rattle bude dirigovat navíc Mahlerovu Devátou, Janáčkova Tarase Bulbu a Schumannovu Druhou symfonii. Hlavní hostující dirigenti Hrůša a Netopil tentokrát připravují díla českých skladatelů, kromě klasiků v premiéře například také Sedmou symfonii pro smyčcový orchestr a koncertantní marimbu Jaroslava Krčka (Jakub Hrůša) či Bimetal Miloše Orsona Štědroně (Tomáš Netopil).

Pro první české těleso je příznačná také péče o mladé, resp. příprava příštího publika ve vyhledávaných komentovaných programech pro děti či celou rodinu, do nichž se v nadcházející sezoně více zapojí i Česká studentská filharmonie; další nepochybně atraktivní zážitky – programem i obsazením interpretů – slibuje i plán osmadvaceti koncertů Českého spolku pro komorní hudbu, dalšího „podniku“ pod střechou České filharmonie.

Autor: