Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Česká filharmonie oslavila 100 let republiky v newyorské síni Carnegie Hall. Zahrála Dvořáka i Mahlera

Kultura

  22:58
New York - Na počest stého výročí vzniku Československa zavítala Česká filharmonie ke dvěma koncertům do prestižní newyorské síně Carnegie Hall. V sobotu odehrála sedmou symfonii Antonína Dvořáka a jeho violoncellový koncert, v neděli měla na programu druhou symfonii Gustava Mahlera. V rámci amerického turné pak přebere v pondělí cenu Antonína Dvořáka za mnohaletou práci pro českou kulturu.

Česká filharmonie v Carnegie Hall před čtyřmi lety foto:  Michal Růžička, MAFRA

Sobotní Dvořákův koncert pro violoncello odehrála filharmonie s oceňovanou americkou cellistkou Alisou Weinsteinovou. Pro nedělní výročí byla záměrně jako jediný kus vybrána Mahlerova symfonie s podtitulem Vzkříšení.

„Oslavujeme Československo v Carnegie Hall Mahlerovou druhou symfonií Vzkříšení. Mahler se narodil v České republice a naše srdce jsou s ní a s tím, co dnes prožívá,“ vzkázal před nedělním koncertem na facebooku americký šéfdirigent ruského původu Semjon Byčkov.

Spolu s filharmoniky se americkému publiku představila stovka členů Pražského filharmonického sboru, pro který šlo o premiéru na světově uznávané newyorské scéně.

„Debut Pražského filharmonického sboru v newyorské Carnegie Hall vnímáme nejen jako jeden z vrcholů této sezóny, ale zároveň jako potvrzení toho, že se naše těleso řadí ke světové hudební elitě,“ uvedl již před cestou do USA manažer sboru Radim Dolanský.

Filharmonie newyorskými koncerty zahájila americké turné, v jehož rámci zavítá do devíti měst a absolvuje celkem 11 vystoupení. V rámci pondělního koncertu v Kennedyho centru ve Washingtonu převezmou filharmonici Cenu Antonína Dvořáka, kterou jim Akademie klasické hudby udělí za mnohaletou práci pro českou kulturu.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!