Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Česká kina o víkendu ovládl Harry Potter, vytvořil rekord

Kultura

  10:35
PRAHA - Do tuzemských kin dorazilo šesté pokračování dobrodružství Harryho Pottera a stalo se nejúspěšnějším filmem po prvním víkendu v České republice. Snímek Harry Potter a Princ dvojí krve od uvedení krátce po půlnoci ve čtvrtek 16. července vidělo téměř 173.000 diváků, kteří v pokladnách zanechali zhruba 21,8 milionu korun.

Harry Potter VI foto: Warner Bros.Reprofoto

Harry Potter tak odsunul na druhé místo v žebříčku návštěvnosti českých kin třetí díl animované Doby ledové s podtitulem Úsvit dinosaurů, který za tři týdny vidělo téměř 336.000 příznivců prehistorického krysoveverčáka i jeho přátel včetně lenochoda Sida, šavlozubého tygra Diega a párku mamutů.



Třetí místo aktuálního žebříčku návštěvnosti obsadil americký snímek Veřejní nepřátelé, který o víkendu zhlédlo 8464 lidí. Čtvrtí jsou Transformers s podtitulem Pomsta poražených, rovněž z americké produkce. Pátý je francouzský snímek Coco Chanel přibližující příběh módní návrhářky - moderní ženy, která navždy změnila svět módy. Jeho celkové tržby se blíží k hranici 5,5 milionu korun.

Z tuzemských filmů stojí nejvýše novinka režiséra Juraje Herze T.M.A., která měla světovou premiéru na karlovarském festivalu a v současné době je osmá. V první dvacítce aktuálně nejnavštěvovanějších filmů jsou ještě Případ nevěrné Kláry, Líbáš jako bůh a Jménem krále.



Žebříček je sestavován z údajů, které kanceláři Unie filmových distributorů poskytují provozovatelé 160 největších kin v ČR. Celoroční výsledky této skupiny tvoří zhruba 85 procent celkové bilance všech českých kin. Pro pořadí jsou rozhodující tržby, ne počet diváků.

Autoři: ,