130 let
Michelle Obamová

Michelle Obamová | foto: ČTK

České módní návrhářky chválí styl Michelle Obamové

Kultura
  •   19:34
PRAHA - Elegantní, ale také praktické modely manželky amerického prezidenta Michelle Obamové, která se na dva dny představila v Praze, evokují podle módních odborníků styl 50. let. Zároveň zdůrazňují, že do módy vnesla nový, mladistvý proud, který fádní politický protokol oživil.

Černobílou kombinaci, v níž se ukázala dnes na Hradčanském náměstí, chválí jako dokonalé sladění různých oděvních prvků.
"Je to klasická kombinace s kapkou mladistvé módy. Ozvláštnila ji tím, že na naškrobenou blůzu se složitým límcem oblékla úpletový vršek, který byl přepásaný. To je velmi nezvyklá kombinace. Zajímavý je v tomto případě kontrast. Svědčí to o jejím pohledu na život," řekla návrhářka Natali Ruden.
Michelle Obamová při návštěvě židovského města.
Podle ní je bílá mašle, která zdobila model první dámy, velmi módní,
trendový prvek. "Blůza je drahá a je 'haute couture'. Zvláštní je, že přes něj měla tak obyčejný vršek. Je to ale její styl," dodala.
Obama v Praze. Manželka amerického prezidenta Michelle Obamová.
Podle módní historičky Jany Máchalové model, který Obamová oblékla pro přílet do Prahy, navozoval paralelu s manželkou prezidenta Johna Kennedyho Jacqueline, když v roce 1961 přiletěla na státní návštěvu Paříže. "Byly to jednoduché pouzdrové šaty s odhalenou krční partií a bolerkovým kabátkem bez fazony se zkrácenou délkou rukávu. Nezdobily ji prakticky žádné šperky a působila skutečně jako dáma v retro stylu 50. let. To milují
její návrháři," řekla  Máchalová.
Michelle Obamová byla se svými 182 centimetry mezi ženami státníků G20 nejvyšší.
Pověst módní ikony získala Obamová podle ní díky tomu, jak umí své šaty nosit. "Není to móda vnucená. Je ikonou díky tomu, že je to žena půvabná a sympatická. Vyvolává také změny v módě. Působí odvrat od popového stylu, banálního, přeplácaného opět k eleganci," uvedla. Upozornila zároveň na výrok Coco Chanel, podle níž "krášlení je vždy odrazem srdce".
Barack Obama se svojí ženou Michelle na inauguračním plese.
Časté srovnávání Obamové s Jacqueline Kennedyovou nebo s britskou princeznou Dianou ovšem podle Máchalové pokulhává. "Je to žena, která je šťastná v manželství. Diana i Jacqueline si oděvem vynahrazovaly nešťastný život po boku muže a upínaly se k tomu. Pro Michelle to patrně není smysl života," dodala. "Obléká se svobodně, ale chce vyhovět protokolu. Má přitom talent k oblékání a nemusí se potýkat s vnuceným estetickým cítěním," míní historička. "Volí návrhy mladých amerických návrhářů, kteří tvrdě odmítají
'grunge look' i ironii secondhandů. Stojí naopak na straně elegance a jsou mixem na míru šité sportovní ležérností."
Michelle Obamová
Návrhářka Beata Rajská upozornila na dokonalou shodu modelů a postavy Michelle Obamové. "Je to úžasná dáma, noblesní a silná. Dokáže vynést jakoukoli věc," potvrdila. "Krátký kabátek, který měla na sobě Michelle při příletu, zdůraznil pas a působil velmi sexy. Zkrácené rukávy zvýraznily krásné paže a zápěstí. Dáma nemusí mít odhalené nohy, nebo mít velký výstřih, aby působila sexy," dodala.
Barack Obama s novou první dámou USA Michelle Obama doprovází končícího prezidenta George Bushe s manželkou Laurou k helikoptéře, kterou Bushovi po Obamově inauguračním projevu odletěli.
Podle Rajské je na Obamové zajímavý osobitý přístup k módě. "Používá věci, které jsou trendové. Je ale především praktická. Tím je spoustě lidí sympatická. Má oblečení, s nimž se ztotožní," míní.
Michelle Obama.
Styl manželky amerického státníka podle českých expertů dokonale dokresluje její osobnost. "Nemusí si něco dokazovat tím, že by si kupovala nejdražší světové značky a pasovala se tak do role módní ikony. Móda jej pro ní jen hra, která dotváří osobnost," uvedla Rajská.
První dáma USA Michelle Obamová po boku svého manžela - Baracka Obamy vystupuje z letadla ve Štrasburku, kde je nyní prezidentský pár na návštěvě. V Praze by měla podle informací LN navštívit Židovské muzeum.
Podle Ruden má manželka americké hlavy státu "dobré proporce, které podtrhuje vhodným oblečením". Tím, jak vypadá, ovšem zároveň dává najevo, že je "jako každá žena". "Kombinuje drahé návrhářské kousky s levnějšími, které nakupuje v konfekci. Je to populární trend, který si ovšem žádná z prezidentských manželek dosud nikdy neosvojila," uvedla.

Autoři: Lidovky.cz, ČTK