Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

České režisérky zahajují konferenci

Slovensko

  7:16
NEW YORK - V New Yorku se představují filmy českých režisérek, které slavily úspěch na mezinárodním festivalu ženské filmové tvorby Femina film v Ústí nad Labem. Přehlídka čtyř snímků v České národní budově doprovází mezinárodní konferenci podnikatelek a manažerek s názvem Žena - tvůrčí osobnost třetího tisíciletí, kterou v New Yorku koncem týdne pořádají české a slovenské organizace podnikatelek.

V New Yorku se představí i snímek Tajnosti Alice Nellis, která v současné době točí film Mamas&Papas. foto: ČTK

Účastnicím konference, krajanům ale i americkému publiku přehlídka nabízí Dobře placenou procházku Olgy Špátové, Nevěrné hry a Děti noci Michaely Pavlátové a Tajnosti Alice Nellis.

"Jsou to filmy oceněné na Femina filmu nebo snímky režisérek, které získaly cenu Femina Grande za přínos autorské tvorbě", řekla ČTK při úterním zahájení přehlídky ředitelka festivalu Jana Víchová.

"Femina ukazuje filmy, které dělají ženy a které ukazují ženský svět," popsala zaměření festivalu. Režisérky se podle ní věnují vnitřnímu, citovému životu, tomu, jak se na svět dívají ženy.

"Stojí oběma nohama pevně na zemi a zabývají se tématy, které je obklopují. Muži se zaměřují na jiná témata, dobývají vesmíry, prolétávají černými děrami a bojují s různými vetřelci. Jsou to dva trochu odlišné světy," dodala.

Konference podnikatelek, jíž přehlídka tvoří uměleckou předehru, navazuje na odborná setkání, která v letech 2000 až 2004 pořádala Moravská asociace podnikatelek a manažerek v Praze, Brně a Bratislavě. Po pětileté přestávce pokračuje šestým ročníkem, poprvé mimo Evropu. Spolu s moravskou asociací ji pořádá Fórum žen se sídlem v Praze a Top centrum podnikatelek Slovenské republiky.

Na setkání v České národní budově se ve čtvrtek a pátek očekává asi 150 účastnic a účastníků. Cílem konference je výměna zkušeností z podnikání v Evropě, Spojených státech a v zemích třetího světa, diskuse o profesním rozvoji a podnikání zejména malých a středních firem vlastněných a řízených ženami na globálním trhu, propojení podnikání a neziskových organizací a tvorba projektů na podporu podnikání žen a výchovy dětí k podnikání.

Účastnice konference budou také hovořit o přípravách 7. ročníku, který se má uskutečnit v roce 2011 v keňském Nairobi.

Jako hosté na konferenci promluví manželka amerického senátora a prezidentského kandidáta z roku 2004 Johna Kerryho Teresa Heinzová Kerryová, náměstkyně českého ministra zahraničí Helena Bambasová či státní tajemnice slovenského ministerstva zahraničí Diana Štrofová.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!