Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

České umění se představí na Gay Pride v Amsterodamu

Slovensko

  7:00
AMSTERODAM/PRAHA - Historicky první výstava českého queer umění v Nizozemsku s názvem “What a Material!“ nabídne průřez současnou uměleckou scénou sexuálních menšin a představí i dvě historické reprodukce.

Práce Jana Mika je součástí výstavy českého queer umění v Amsterodamu foto: Reprofoto

Kromě českých umělců budou na výstavě zastoupeni i autoři z Polska a Slovenska. Velký prostor je věnovaný videoartu. Představí se díla držitelů Chalupeckého ceny Marka Thera a Radima Labudy a též práce Anny Daučíkové, Tamary Moyzes a Dariny Alster. Queer tematikou se pro své fotografie nechala inspirovat i Karolina Bregula a Jana Štěpánová. Kromě toho výstava nabídne malbu (Jan Miko, Lukasz Stoklasa) nebo komiks (Petr Novák, Bohumír Tabák a Petr Vlček). Rozličné techniky ve své tvorbě propojuje umělec tvořící pod jménem De Ardoise.

Queer umění

Queer umění je často nepřesně označované jako homosexuální umění. Pojem queer ale rozšiřuje onu velmi úzkou tematiku „homosexuality“, tedy sexuálních kontaktů mezi osobami stejného pohlaví, o společenský a především kulturní přesah. Jeho hlavním úkolem je rozostřovat hranice normality, což je ve vizuálním umění hodnota daleko přesahující hranice různých uzavřených komunit a je široce sdělná.

Tato unikátní výstava je vůbec první svého druhu představující středo- a východoevropské queer umění v zemích Západní Evropy. Výstava se koná od 2. 8. v prostorách P.A.X. 2012, Messinastraat 38B, v Amsterodamu a potrvá do 26.srpna.

Ohlédnutí do historie

Součástí expozice bude i ohlédnutí za uměleckou queer scénou v zemích, kde v roce 1948 komunistický režim na čtyřicet let násilně vymazal homosexualitu z veřejného života. Výstava nabídne dvě historické reprodukce. Zatímco kresba Vratislava Nechleby z roku 1905 zobrazuje obecné homofilní tendence na přelomu 19. a 20. století, druhá kresba Ladislava Vlodka z roku 1930 připomíná, že i v historických dobách měla queer komunita bohatý život, který se otiskoval do umělecké tvorby.

Výstava, kterou pořádá české centrum v Haagu ve spolupráci s kurátorem Ladislavem Zikmundem-Lenderem a projektem P.A.X. (Pink Art Xperiment) 2012, je zařazena do doprovodného programu Gay Pride v Amsterodamu, jednoho z nejnavštěvovanějších letních kulturních festivalů na světě.

Vystavující umělci:

  • Mark Ther
  • DE ARDOISE 
  • Darina Alster/Tamara Moyzes 
  • Jana Štěpánová 
  • Eugenio Percossi 
  • Ticho 762/Bohumír Tabák/Petr Vlček
  • Martin Kámen 
  • Ladislav Vlodek 
  • Vratislav Nechleba
  • Jan Miko
  • Radim Labuda (SK)
  • Anna Daučíková (SK)
  • Lukasz Stoklasa (PL)
  • Karolina Bregula (PL)

"Jsme rádi, že se nám podařilo připravit výstavu, která byla zařazena do programu tohoto populárního festivalu," říká Hana Schenková z Českého centra v Haagu. "Do této akce se zapojují obyvatelé Amsterdamu, turisté i významné kulturní organizace, a každoročně ji navštíví statisíce lidí z celého světa. To naší přehlídce dodává prestiž a garantuje velký zájem veřejnosti," dodává Schenková.

Gay Pride Amsterdam je jedním z nejlepších a  nejpopulárnějších festivalů svého druhu na světě. Tento rok se koná od 28. července do 5. srpna. Na programu je množství kulturních, zábavních a sportovní akcí a především slavná plavba amsterodamskými kanály, která se koná v sobotu 4. srpna.

Autor:

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.