Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Česko čeká léto plné koncertů slavných hudebních skupin

Kultura

  16:50
PRAHA - Dlouhý výčet plánovaných samostatných koncertů slavných zahraničních skupin potvrzuje fakt, že se Česká republika stala standardní evropskou zemí, kterou i ty největší hvězdy běžně zahrnují do svých cestovních kalendářů.

KoRn foto: tilllate.com

V nabitém programu není výjimkou, že koncerty následují krátce po sobě. Například 24. května v O2 areně své údajně poslední vystoupení v Praze odehráli britští Simply Red, o dva dny později v pražské Tesla Aréně zahájili evropské turné američtí rockeři ZZ Top, 31.května a 1. června dvakrát vystoupí v pražském Kongresovém centru v Česku velmi populární Jethro Tull.

"První nedělní koncert Jethro Tull je prakticky vyprodán, na pondělí zbývají necelé dvě stovky vstupenek," řekl za organizátory koncertu Pavel Malúš.

Prahu navštíví Limp Bizkit, Korn, Pink nebo Madonna
Potvrdila se tak specifika českého koncertního prostředí, kde se s velkým zájmem setkávají i interpreti, kteří už jsou ve své vlasti považováni za hudebníky za uměleckým zenitem.

První červnový den také připomene v pražském Divadle Archa hity z repertoáru svého otce, slavného amerického kytaristy a zpěváka Franka Zappy, jeho syn Dweezil v rámci projektu Zappa Plays Zappa.

Slavná country-rocková skupina Eagles poprvé zahraje v Česku 8. června. V rámci turné k albu Long Road Out of Eden vystoupí americká kapela v pražské O2 areně.

Jedna z nejpopulárnějších amerických rockových kapel Korn vystoupí hned 9. června v pražské Tesla Areně.

V pražské O2 areně vystoupí hned po sobě dvě drsné americké rockové skupiny. Mötley Crüe zahrají 17. června, o den později Limp Bizkit. 24. června na stejném místě představí svůj projekt Nine Inch Nails jediný stálý člen kapely Trent Reznor.

Jedním z nejvíce očekávaných letních koncertů je vystoupení britské skupiny Depeche Mode, která koncert plánuje na 25. června na fotbalovém stadionu Slavie v pražském Edenu. Podle Petra Nováka z agentury Live Nation, která koncert uspořádá, vystoupení neohrozí zdravotní potíže zpěváka Davea Gahana, který se nedávna musel podrobit úspěšné operaci zhoubného nádoru.

Slavní hudebníci vystoupí i mimo Prahu
Známí zahraniční interpreti však nenavštěvují pouze českou metropoli.

Například americká metalová skupina Slipknot svůj hororový svět představí 10. června fanouškům v ostravské ČEZ Areně. V Brně na Velodromu zase připomene svou poslední desku It Is Time For A Love Revolution 19. června Lenny Kravitz. Na stejném místě se uskuteční 4. července koncert britské kapely Motörhead.

Prázdniny budou plné velkých koncertů
Série zajímavých koncertů pokračuje i o prázdninách. V pražské Incheba Aréně zahrají 8. července taneční Groove Armada, 15. července se koná vystoupení americké zpěvačky Patti Smithové v pražském Divadle Archa. V ten samý den Tesla Arena přivítá legendu blues B.B. Kinga, který Prahu navštíví na svém údajně posledním turné.

Dva významné koncerty se v Praze konají i 16. července, kdy v Kongresovém centru potěší příznivce alternativní scény proslulý americký skladatel a klavírista Philip Glass a v Tesla Areně zazpívá popová hvězda Anastacia.

Stylově pestrou nabídku rozšíří 21. července o reggae v modřanském Freestyle Parku zpěvák Shaggy, drsný metal přidá 29. července v pražském Retru kapela Anthrax.

Další velkou akcí bude koncert americké popové zpěvačky Madonny, který se uskuteční 13. srpna v přírodním amfiteátru v Praze-Chodově. Madonna do české metropole dorazí v rámci obnoveného turné Sticky & Sweet, s nímž loni vystupovala v Evropě a v Severní i Jižní Americe.

Jedna z nejvýznamnějších kapel současné světové populární hudby Radiohead pak vystoupí 23. srpna pod širým nebem v areálu Výstaviště v Praze-Holešovicích. Velkou událostí bude také návrat kanadského písničkáře Leonarda Cohena. V rámci svého turné Leonard Cohen World Tour 2009 vystoupí 29. srpna ve vysočanské O2 areně.

Slavní muzikanti vystoupí i v rámci festivalů
Řada dalších slavných skupin vystoupí v České republice v rámci letních hudebních festivalů. Pestrá nabídka koncertů pokračuje i po prázdninách. Do konce roku jsou nahlášeny pražská vystoupení nizozemského dýdžeje a producenta Tiësta (18. září), britské skupiny Massive Attack (3.listopadu), americké zpěvačky Pink (19. listopadu), německé skupiny Rammstein (25. listopadu) či kanadské zpěvačky a klavíristky Diany Krallové (26. listopadu).

"Množství konaných koncertů svědčí o tom, že tuzemští příznivci mají hudbu rádi, ale trh může být brzy přesycen a zájem se sníží na zhruba dvě desítky interpretů, jako jsme tomu svědky na domácí scéně," podotkl hudební producent Šimon Kotek.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!