Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Česko na Berlinale reprezentují Dánové a Slovinec

Kultura

  10:00
BERLÍN - Čtyři stovky snímků z celého světa nabídne letošní filmový festival v německé metropoli. Hereckými hvězdami přehlídky budou Meryl Streepová nebo Angelina Jolie.

Film Příliš mladá noc slovinského režiséra Olma Omerzu

Od dnešního večera se na dalších deset dní změní Berlín v centrum filmařů a všech milovníků stříbrného plátna. V soutěži 62. ročníku mezinárodního filmového festivalu se o prestižní cenu Zlatého medvěda utká osmnáct snímků.

České zastoupení je oproti loňsku o něco chudší. Navzdory tomu si však Česko může alespoň částečně myslet i na nejprestižnější ocenění, neboť mezi soutěžními snímky figuruje také dánské historické drama Královská aféra, které se natáčelo v Čechách a z více než třetiny ho financovala česká produkční společnost Sirena Film. Hlavní roli v příběhu milostného románku mezi dánskou panovnicí a dvorním lékařem ztvárnil dánský herec Mads Mikkelsen proslavený bondovkou Casino Royale.

Film Královská aféra míří na Berlinale

Královská aféra se v klání o Zlatého medvěda pro nejlepší festivalový snímek nebo Stříbrné medvědy pro jednotlivé filmařské profese utká například s posledním režijním počinem známého hollywoodského herce Billyho Boba Thorntona Jayne Mansfield's Car (Auto Jayne Mansfieldové), s italským dramatem bratří Tavianiových Cesare deve morire (Cézar musí zemřít) nebo se zahajovacím filmem celého festivalu Sbohem královno od Benoita Jacquota o prvních dnech Velké francouzské revoluce.

Česká republika má želízko v ohni také v soutěži o nejlepší celovečerní debut, kam organizátoři zařadili česko-slovinský snímek režiséra Olma Omerzu Příliš mladá noc. Slovinský režisér tímto filmem s českými herci absolvoval na pražské FAMU. Snímek provokativně líčí vyprázdněné milostné vztahy dospělých, mezi než se při doznívající silvestrovské oslavě připletou i dva dvanáctiletí kluci. Příliš mladá noc se bude promítat v sekci Forum určené mladým a nekonvenčním filmařům.

Porotu povede režisér Mike Leigh

O tom, který snímek nebo tvůrce si odnese některou z hlavních cen, bude rozhodovat mezinárodní porota, v jejímž čele letos usedne uznávaný britský režisér Mike Leigh. V osmičlenné jury ho doplní například herečka Charlotte Gainsbourgová, hollywoodský herec Jake Gyllenhaal, francouzský režisér Francois Ozon nebo jeho íránský kolega Asgar Farhádí, který loni festival ovládl svým dramatem Rozchod Nadera a Simin. Jeho nástupce porota vyhlásí při slavnostním večeru v sobotu 18. února.

Ozdobou všech velkých festivalů jsou filmové hvězdy, které nebudou chybět ani v Berlíně. Tento rok se návštěvníci mohou těšit na Oscary ověnčenou americkou herečku Meryl Streepovou, která obdrží čestného Zlatého medvěda za celoživotní dílo. Neméně mediálně vděčný bude příjezd její slavné kolegyně Angeliny Jolieové, která na Berlinale představí svůj režijní debut In the Land of Blood and Honey (V zemi krve a medu). Pro dámskou část publika bude asi největším lákadlem herec Robert Pattison známý z Twilight ságy, který doprovodí uvedení britského nesoutěžního snímku Miláček.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!