Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Česko se bojí vyvézt Jagellonce. Zbytečně, tvrdí Diag Human

Kultura

  12:00
PRAHA - Velký mezinárodní projekt Europa Jagellonica se na své polské zastávce možná bude muset obejít bez nejcennějších exponátů z českých sbírek. Česká republika se totiž obává jejich zabavení.

Výstava Europa Jagellonica foto:  Viktor Chlad, Lidové noviny

Důvodem obav je vleklý spor se společností Diag Human. Ta se domáhá několikamiliardového odškodnění za překažený obchod s krevní plazmou a obrací se na zahraniční soudy s návrhy na exekuci českého majetku. V Rakousku tak například byly loni dočasně zabaveny obrazy Emila Filly a Vincence Beneše a plastika Otto Gutfreunda.

Jak upozornil Radiožurnál, podobných komplikací se nyní ministerstvo kultury obává i v případě společné výstavy Čechů, Poláků a Němců Europa Jagellonica. Expozice se má nyní z Česka přesunout do Polska, české ministerstvo kultury tam však nepovolilo vyvézt umělecká díla ve vlastnictví státu. A právě ta na výstavě patří k těm nejcennějším. Národní galerie, Moravská galerie, Národní muzeum a Uměleckoprůmyslové muzeum by na výstavu zapůjčily exponáty v hodnotě skoro 100 milionů korun.

Chybí záruka nezabavitelnosti

Polsko nemá legislativně ustanovenu záruku nezabavitelnosti jako například Německo, proto úředníci požádali autora výstavy Jiřího Fajta, aby zajistil od polské vlády garanci, že díla zabavena nebudou. „Od polského pana ministra kultury Zdrojewského nám přišel dopis, který adresoval paní ministryni, ale bohužel je spíš deklarací dobré vůle se o to v budoucnu postarat, pokud dojde k nějakým problémům. Rovněž to posuzovalo naše právní oddělení a dospělo k názoru, že skutečně riziko vyvézt to jenom s tímto dopisem a doufat, že se nic nestane, je příliš veliké,“ uvedla mluvčí ministerstva kultury Markéta Ševčíková. 

Společnost Diag Human ovšem v reakci na tuto zprávu oznámila, že nebude usilovat o zabavení českých exponátů. "Společnost Diag Human SE, v souladu se svým už rok starým prohlášením a písemným veřejným závazkem z 12. října 2011, opakuje svůj jednostranný závazek umožnit i v případě této nesmírně důležité mezinárodní akce její ničím neomezené konání bez ohledu na svůj exekuční spor s Českou republikou. Tento závazek je jednostranný, nevynucený a dobrovolný, nespojený s jakoukoliv podmínkou," uvedla firma v prohlášení.  

Jiří Fajt mezinárodní výstavu o období vlády Jagellonců plánoval deset let. Nejprve ji vidělo až 60 tisíc lidí v kutnohorské Galerii Středočeského kraje, 9. listopadu má začít v Polsku a příští rok v Německu.

Autor: