Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Český film získal vstřícného sponzora

Kultura

  16:06
Více než 20 milionů korun se rozhodla společnost RWETransgas investovat do české kinematografie, navíc nepůjde o podporu jednorázovou, ale o dlouhodobý systematicky vedený projekt.

Film foto: Reprofoto

Společnost, která zajišťuje dovoz a přepravu zemního plynu, je už od roku 1996 partnerem Karlovarského festivalu, nyní hodlá své sponzorské aktivity citelně rozšířit na podporu hraných filmů a dokumentárních cyklů, spolupráci s FAMU, podporu Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Jihlava a založení Filmové nadace.

V létech 2006 a 2007 má RWE v plánu investovat do tří až pěti celovečerních filmů. Za tímto účelem se spojila s TV Nova a už v tuto chvíli se podílí na filmech Jak se krotí krokodýli režisérky Marie Poledňákové, Rafťáci Karla Janáka a Účastníci zájezdu podle Vieweghovy předlohy.

V oblasti dokumentární tvorby spolupracuje RWE s Českou televizí, jen v příštím roce bude mít premiéru 27 titulů natočených s přispěním RWE, například seriál Václava Chaloupka Kouzlo Afriky, cestopisu Na cestě nebo dokumentárním projektu Třináctá komnata.

Filmová nadace odstartuje svou činnost na začátku příštího roku a bude úzce spolupracovat s barrandovským studiem. Zaměřena bude především na literární přípravu a vývoj scénářů, následně bude hledat cesty k realizaci těchto textů. Projekt by měl navázat na aktivity Nadace Miloše Havla, jeho finanční zázemí by ale mělo být mnohem kvalitnější.

Společnost RWE se chce podílet i na zajištění lepších podmínek studentů FAMU: přispěje na vybrané absolventské snímky či cvičení. Ročně by tak měla napomoci realizaci několika desítek studentských snímků.

Vedení RWE vidí v investicích do kinematografie jistou exkluzivitu pro svou značku, kterou už jí nezaručí logy přeplněné dresy fotbalistů či hokejistů.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...