130 let
Carnegie Hall

Carnegie Hall

Český skladatel sklidil ovace v Carnegie Hall

Kultura
  •   10:45
NEW YORK - Český skladatel Juraj Filas v noci na pátek uvedl v newyorské Carnegie Hall ve světové premiéře svou novou kantátu pro sóla, sbor a orchestr Šalamounova píseň.

Filasova skladba je napsána na výběr ze známého biblického textu. Zazněla spolu s oratoriem Stabat Mater od Antonína Dvořáka jako součást oslav 120. výročí vzniku slavné newyorské koncertní síně. Provedl ji sbor Oratorio Society of New York, který si kantátu u Filase objednal.

Sbor založený v roce 1873 tím také završil svou 139. sezonu. Obě skladby dirigoval Ken Tritle, který s českým skladatelem již několikrát spolupracoval v minulosti. Filasův hudební jazyk podle něj čerpá z Janáčka a lidové hudby z regionu bývalé rakousko-uherské monarchie. "Vytváří hlas, který zní romanticky i lyricky, ale zároveň je zcela moderní," uvedl před koncertem v Carnegie Hall.

Gratuloval i Jiří Bělohlávek

Filas, jehož tvorba v slavné síni zazněla již potřetí, si po koncertu pochvaloval reakci publika. Připravilo mu několikaminutové ovace. "Je to pro mě velká pocta," řekl v telefonickém rozhovoru skladatel. Dodal, že mezi nadšenými gratulanty po koncertu byl i dirigent Jiří Bělohlávek, jehož dnes v newyorské Metropolitní opeře čeká obnovená premiéra opera Věc Makropulos od Leoše Janáčka.

Šalamounova píseň

Kantáta byla napsána přímo tak, aby se hrála spolu s Dvořákovým oratoriem napsaném na text ze 13. století líčící utrpení Kristovy matky. Šalamounova píseň je považována za jeden z pokladů světové milostné poezie, Stabat Mater naopak vznikla v reakci na úmrtí tří Dvořákových dětí. Podle Filase ale mají obě sklady společné pozitivní vyznění. "I Dvořák přes tu tragickou událost, která dala vzniknout Stabat Mater, věří ve vzkříšení a v jeho hudbě k němu také dochází," podotkl Filas. Sám pak také v Šalamounově písni stejně jako ve svých jiných skladbách klade důraz na kladné vyznění, kterým je vítězství lásky.

Košický rodák Juraj Filas žije od studií na konzervatoři v polovině 70. let v Praze. "Počítají mě za českého skladatele," řekl již dříve umělec, jenž vyučuje skladbu na pražské Akademii múzických umění, kterou také před lety sám absolvoval. Filas již vytvořil více než 100 skladeb, které byly uvedeny v různých zemích světa.

Loni v září například v New Yorku zaznělo v kostele svatého Ignáce z Loyoly ve čtvrti Upper East Side na Manhattanu jeho rekviem věnované obětem teroristických útoků na Spojené státy v roce 2001.

Autor: ČTK