Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Ztracený na Slavících obhájil vítězství. Absolutním vítězem je ale Bílá

Kultura

  20:56aktualizováno  23:33
Českou slavicí i Absolutním slavíkem pro rok 2022 se stala Lucie Bílá, mezi muži prvenství obhájil Marek Ztracený. V kategorii skupin zvítězil Kabát, mezi hiphopery je nejúspěšnější formace ATMO music. Do Síně slávy vstoupil Jiří Suchý. Anketa populární hudby letos vyhlásila svůj šedesátý ročník.

Udílení cen Český slavík odstartoval pěvecko-tanečním výstupem v podání moderátorské dvojice Ondřej Sokol a Aleš Háma. Rapem přispěla i Tereza Pergnerová, která připomněla svůj erbovní pozdrav Čágo belo šílenci.

„Jsme tady tři moderátoři za cenu jednoho Leoše Mareše,“ připomněl Ondřej Sokol a rozjel smršť vtípků a narážek, jejich terčem byli Richard Krajčo nebo Přemek Forejt s Evou Burešovou. Zaznělo rovněž jméno univerzálního moderátora Jaromíra Soukupa.

Vítězem v mužské pěvecké kategorii se stal jako loni Marek Ztracený, jemuž cenu předala herečka Jiřina Bohdalová. „Je to další díl mého neuvěřitelného příběhu, který v posledních dnech nabírá až hollywoodské rozměry,“ zaznělo v jeho děkovné řeči. Bronzovým Slavíkem v kategorii Zpěvák se stal Richard Krajčo. Poděkoval kapele, bez ní by na pódiu s cenou dle vlastních slov nestál. Na stříbrné pozici stanul Vojtěch Dyk.

Ewa Farna se raduje ze stříbrné příčky mezi zpěvačkami (12. listopadu 2022).

Připomněl, že v dobách, kdy vydával desky a koncertoval, na Slavících příliš nebodoval. Za letošek, kdy nazpíval jednu písničku, získal druhé místo, čili položil řečnickou otázku, zda by neměl ještě víc zvolnit, aby z toho bylo zlato.

Absolutním Slavíkem se stala Lucie Bílá. „To se mi snad zdá. Jsem neskutečně šťastná a moc děkuju.“

Bronzový post v kategorii Zpěvačky obsadila Eva Burešová. „Chtěla bych strašně poděkovat, že jsem součástí tohohle showbyznysu, za hlasy a že chodíte na moje koncerty,“ pronesla herečka a zpěvačka. Druhé místo vyhlásili kuchaři Jan Punčochář, Radek Kašpárek a Přemek Forejt z pořadu MasterChef. Obsadila ho Ewa Farna. Nejcennější trofej z rukou herce Karla Rodena převzala Lucie Bílá.

„Jak to říkal ten Kája, tohle jsem vážně nečekala. Víc než třetinu šedesáti Slavíků už mám doma. Chtěla bych vám za tenhle báječný rok poděkovat. Mějte se krásně a gratuluju předem vše vítězům,“ zaznělo v její děkovné řeči.

Nejoblíbenější písničkou posluchačů Rádia Impuls za rok 2022 se stal Originál od Marka Ztraceného. „Není větší odměny pro skladatele, než když jeho písničky posluchači poslouchají a mají je rádi,“ prohlásil.

V kategorii Hudební skupina bronzového Slavíka z rukou primáře Karla Nešpora převzala kapela Kryštof. „Děkujeme fanouškům i všem, kteří se o nás starají,“ řekl frontman Richard Krajčo. Stříbrnou příčku obsadila skupina Mirai. Frontman Mirai Navrátil poděkoval rovněž fanouškům a Richardu Krajčovi za pomoc v začátcích. Zlatým slavíkem se stal Kabát. Skupina nebyla přítomna v sále, hrála zrovna koncert v Liberci. O svém prvenství ale věděla předem, takže čekala na připojení do Prahy do přímého přenosu.

Zesnulou Hanu Zagorovou připomněla písničkou Rybičko zlatá, přeju si zpěvačka Monika Absolonová.

Bronzovou trofej v kategorii Hip hop a Rap přišli předat doktor Vševěd, Kvízová dáma a Belladona, tedy trio lovců z pořadu Na lovu. Třetí místo obsadil Marpo, za něhož cenu převzal Jakub Kohák. Na druhém místě stanul Calin, který se rovněž nemohl dostavit a cenu prozatím převzal předávající Jakub Štáfek. Vítězem se stala skupina ATMO music, rovněž nepřítomná. Raper Calin se stal také objevem roku.

Do Síně slávy Českého slavíka uvedla Jitka Molavcová zpěváka, básníka, textaře, herce a dramatika Jiřího Suchého. Přivítal ho bouřlivý, dlouhý aplaus ve stoje. „Je to génius, s kterým se člověk nepotká každý den. Popírá přírodní zákony, úměrně s jeho věkem roste i jeho pracovní tempo a nasazení,“ prohlásila.

„Kdybych to čekal, připravil bych si něco vtipnýho, ale takhle můžu jen poděkovat. Nevím ale, proč bych měl dostávat ceny za něco, čím jsem se živil. Ale když to rozhodla televize, tak to musí být pravda,“ poznamenal Jiří Suchý.

Autoři: ,

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.