Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Český snímek Poupata míří na festival evropských filmů v New Yorku

Kultura

  13:00
PRAHA / NEW YORK - Režijní debut Zdeňka Jiráského s Vladimírem Javorským v hlavní roli zastoupí českou kinematografii na přehlídce Disappearing Act.

Vladimír Javorský dostal za hlavní roli ve snímku Poupata cenu České filmové kritiky foto: MAFRA - František Vlček

Reprezentativní přehlídka bude probíhat od 10. do 21. dubna a nabídne dvě desítky titulů ze čtyřiadvaceti zemí. ČTK to oznámila Petra Jungwirthová z ústředí Českých center v Praze. Dalším z domácích snímků, které zde dostanou prostor, je slovensko-český projekt Až do města Aš režisérky Ivety Grófové

"České centrum New York ve spolupráci s evropskými kulturními instituty, zastupitelskými úřady a filmovými organizacemi připravilo už pátý ročník evropského filmového festivalu Disappearing Act. Uskuteční se v České národní budově a dalších dvou významných filmových institucích: IFC Center a Museum of the Moving Image," uvedla Jungwirthová.

'Evropský' Manhattan

Podle kurátorky, producentky a autorky konceptu festivalu Ireny Kovářové je cílem akce představit newyorskému publiku evropský film v celé jeho šíři, zejména pak výběr nejzajímavějších a zároveň provokujících autorských děl.

Česká národní budova je od počátku hlavním festivalovým zázemím přehlídky, která letos poprvé expanduje mimo Manhattan.

Kromě českých snímků festival letos uvede například třídílný německý film Dreileben (režiséři Christian Petzold, Dominik Graf a Christoph Hochhäusler), který slavil úspěchy na filmových festivalech v Berlíně, Torontu i New Yorku, nebo film švédského režiséra Rubena Östlunda nazvaný Play, jehož tvůrce se zahájení osobně zúčastní.

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.