130 let

Festival Trutnov 2008 | foto: NoLubosReprofoto

Český Woodstock bude zase Na Bojišti

Kultura
  •   11:36
PRAHA - Nejslavnější domácí festival bude letos přece jenom na svém obvyklém útočišti. „S potěšením můžeme oznámit, že po zimním setkání se zástupci stavební firmy A&K se nám i pro letošek podařilo uhájit před stavebními rypadly tradiční místo „Na Bojišti“, které, jak známo, vyčlenila místní radnice s okolními loukami k zastavění,“ oznámil jeho hlavní organizátor Martin Věchet.

Letošní Open Air Music Festival „Trutnov 87-09“ se tam uskuteční 20. – 23. srpna a tentokrát bude věnován Janu Palachovi, Janu Zajícovi, Ryszardu Siwiecovi a mistru Janu Husovi, s podtitulkem Geronimovi a všem lidem amerického Woodstocku r. 69.

Prvním potvrzeným zahraničním jménem programu jsou američtí Parlor Mob. Pět let fungující kapela z New Jersey, pojmenovaná podle notoricky známého gangu z 19. století, hraje podle slov zpěváka Marka Melicia „straight forward rock´n´roll - přímočarý rock and roll se současným zvukem“. V Americe je kapela označována za jednu z nejlepších současných „live bands“. Jejich desku z roku 2007 produkoval Jacquire King, spolupracovník Toma Waitse nebo Kings of Leon.

Podle organizátorky Evy Navrátilové vystoupí na letošní "východočeském Woodstocku" větší množství zahraničních kapel. Dramaturgie by přitom měla být laděna alternativněji. Mezi stovkou kapel bude jedním z výjimečných vystoupení koncert herce Jiřího Schmitzera s kapelou. Podle Martina Věcheta nápad na toto spojení vznikl právě v Trutnově v roce 1997, kdy zde Schmitzer vystoupil poprvé.

V Trutnově své jediné festivalové vystoupení odehraje kapela Nahoru po schodišti dolů band, která se exkluzivně předvede ve své původní sestavě i s hercem Markem Brodským. Vedle punkových stálic Visacího zámku, SPS a undergroundové legendy Plastic People budou mít návštěvníci možnost slyšet například Pavla Dobeše, metalové Locomotive nebo bratra Karla Kryla Jana, Skyline, Sto zvířat, Psí vojáky či šestaosmdesátiletého vitálního zpěváka, překladatele, herce a šansoniéra Rudolfa Pellara.

Trutnov je známý nečekanými překvapeními i svým specifickým doprovodným programem, který mimo besed s lidmi z okruhu politiky, kultury a umění tvoří také mše sloužené na hlavním pódiu. Také pro letošek slibuje kromě toho indiánský tábor, zónu neziskových a ekologických organizací či hinduistický Hare Krišna camp s velkou jídelnou a četnými vegetariánskými pochutinami. Všechno o letošním Trutnově najdete na festivalových stránkách www.festivaltrutnov.cz.