Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

'Český Woodstock' v Trutnově: letos dříve a na staveništi

Kultura

  12:00
PRAHA - Letošní ročník festivalu Open Air Trutnov začne o několik dní dříve, než bývalo v posledních letech zvykem. Akce označovaná jako "Český Woodstock" se uskuteční ve dnech 15. až 18. srpna.

Iggy Pop na festivalu v Trutnově (2001) foto:  František Vlček, Lidové noviny

Datum, které koresponduje s datem konání legendárního Woodstocku poblíž amerického města Bethel přes 44 lety, bylo podle zakladatele a ředitele festivalu Martina Věcheta vybráno podle hvězd.

Kdo by měl vystoupit?

Pořadatelé již oznámili první jména vystupujících, mezi nimiž jsou The Plastic People of the Universe, Jiří Schmitzer, Hana a Petr Ulrychovi a jejich Javory Beat, Psí vojáci, Vlasta Třešňák Band, punkoví SPS, představitelé novodobé alternativy Čokovoko či pestrost programu potvrzující Horňácká cimbálová muzika Petra Mičky.

Budoucnost festivalu je však i nadále ohrožena stavebními aktivitami. "Datum konání festivalu bylo vybráno s pomocí astrologa a v areálu Na Bojišti se uskuteční i přesto, že na pozemcích, na nichž se festival pořádá a které trutnovská radnice vyčlenila změnou územního plánu k zastavění, již stojí první betonová stavba s překladištěm balíků," uvedl Věchet.

Dodal, že horoskop festivalu sestavil astrolog Pavel Turnovský, který společně s pořadateli hledal nejvhodnější datum konání. Podle postavení hvězd se prý dá očekávat "úspěch a prosperita". Pro letošní rok však organizátoři počítají s přemisťováním scén i stanového města a podle ředitele festival v areálu Na Bojišti nemá budoucnost. "My si můžeme jen broukat melodii přes čtyřicet zim staré písničky Joni Mitchell Big Yellow Taxi s prorockým refrénem Vydláždili ráj a postavili na něm parkoviště," sdělil Věchet.

Hudební přehlídka loni slavila čtvrtstoletí od prvního ročníku, který v roce 1987 rozehnala komunistická policie. Tehdy aparaturu hudebníkům schoval v chalupě na Hrádečku Václav Havel. Festival s rozpočtem v řádech desítek milionů korun se obejde bez reklam, poslední dva ročníky však sponzoroval miliardář Zdeněk Bakala. "Bez jeho podpory bychom si nemohli dovolit pozvat Iggyho Popa nebo kapelu Korn," uvedl před časem Věchet.

Autor: