Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Cesta do hlubin indiánovy duše. Proč film Jimmy P. stojí za vidění

USA

  7:00
Arnaud Desplechin je jeden z mála francouzských režisérů, které lze dnes brát vážně. Každý jeho film je cestou do hlubin, každou banalitu obrátí ve filozofickou otázku a jeho postavy dávají hercům příležitost vystoupit z obvyklých šablon. Platí to i o filmu Jimmy P.

Benicio del Toro jako indián Jimmy Pickard ve filmu Jimmy P. foto: Artcam

Distribuční popiska „thriller“ spolehlivě odradí náročné diváky, k nimž se Desplechin obrací, a právem rozzuří všechny, kdo očekávají akční film o indiánech. Jedná se totiž o filmový přepis vědecké studie s názvem Psychoterapie prérijního indiána, přesněji poznámek, které počátkem padesátých let v Kansasu pořídil antropolog a terapeut Georges Devereux během rozhovorů s traumatizovaným válečným veteránem jménem James Picard.

Benicio del Toro a Mathieu Amalric ve filmu Jimmy P. režiséra Arnauda Desplechina.

Arnauda Desplechina kniha fascinovala několik let pro svou jasnozřivou výpovědní hodnotu o proměnách a bolestech duše v globalizovaném světě, o němž Devereux v době analýzy nemohl nic tušit. Jedno ale kvůli bolestným zkušenostem věděl: abychom se stali sami sebou, nemůžeme se přidržovat jen pravidel a hodnot většinové společnosti. Musíme v sobě odhalit nejen skrytá freudovská či jungiánská trápení, ale také kopat pod kořeny kultur svých předků, ať žijeme kdekoliv.

Děj je jednoduchý: desátník Picard, Černonožec, má po návratu z druhé světové války invalidní penzi a psychosomatické potíže. Po sérii vyšetření je označen jako duševně nemocný, jenže jeho stav odporuje všem diagnózám. Nakonec skončí v univerzitní nemocnici v kansaské Topece, kde lékaři usoudí, že Jimmyho potížím medicína nerozumí prostě proto, že pacient je indián, a je tedy „jiný“. Věc má pomoci rozřešit antropolog. Tady nastupuje Georges Devereux, zajímavý muž bez vědeckého životopisu, který právě chudý jako kostelní myš trčí v New Yorku a hledá práci. V Topece mohou příležitostně léčit terapeuti bez doktorátu, a tak od poradenství Devereux rychle přejde k exkluzivnímu právu rozmlouvat s Picardem, s jehož utrpením si nikdo neví rady.

Devereux (Mathieu Amalric) rychle rozklíčuje, že Jimmyho (Benicio del Toro) problémy nekoření ve válce, ale v problematickém submisivním vztahu k ženám.

Ten, o němž všichni mluví

Devereux, odborník na indiánské jazyky a kultury, rychle rozklíčuje, že Jimmy je normální a jeho problémy nekoření ve válce, ale v problematickém submisivním vztahu k ženám. A divák rychle pochopí, že tihle dva zdánlivě protikladní muži z kultur a poměrů galakticky vzdálených jsou ve skutečnosti ve stejné situaci. Jimmyho indiánské jméno je Ten, o němž všichni mluví. Ale také Devereux má své původní jméno: György Dobó. Jimmy pochází z elitní prérijní rodiny lovců a pastevců. Devereux je maďarský Žid z Banátu. Oba patří do světa, který přestal existovat. Přišli během války o domov a rodinu, přestože jim nikdo nezemřel. Jsou osamělí a nakonec stojí oba na prahu nadějné cesty.
O svých podobnostech otevřeně nemluví, ale oběma se otvírají oči. Poměr terapeut-pacient se postupně prolne v pocit pevné sounáležitosti a ten po Jimmyho uzdravení přejde v nezbytně nutný rozchod a osamostatnění.

Svérázný Devreaux (Mathieu Amalric) dokáže okouzlit leckterou ženu (Gina McGee).

Neexistuje tedy „jinakost“ v antropologickém či kulturním smyslu, pokud porozumíme skrytým pramenům, jimiž jsou také v případě této terapie Jimmyho sny. Jsou zpravidla o lovu, zvěři, noži, naplněné starou indiánskou symbolikou, kterou Devereux dokáže přeložit do řeči moderní psychoanalýzy. „Indiáni věří, že sny naznačují budoucnost, my věříme, že nám mnohé prozradí o minulosti,“ vysvětluje pacientovi.

Jimmy P.

Francie, USA 2013

Režie: Arnaud Desplechin

Hrají: Benicio Del Toro, Mathieu Amalric, Gina McKeeová

Premiéra 4. 12.

Desplechin jako obvykle opírá film o niterné, emocionální a civilní herectví, jaké ve francouzském filmu úspěšně prosazoval Patrice Chéreau. Tváře obou herců Mathieua Amalrika a Benicia Del Tora představují proměnlivou tajemnou krajinu. Svou roli tu hraje i asketicky prostá krajina skutečná, která se rozsvěcuje k létu spolu s pokračující terapií.
Úspěšný případ udělal z amatérského terapeuta Devereuxe hvězdu a zakladatele oboru etnopsychoanalýzy. Už nikdy se ale nedozvíme, co se dále stalo s inteligentním, chlapským, ale žensky křehkým Jamesem Picardem.

Svérázný Devreaux (Mathieu Amalric) dokáže okouzlit leckterou ženu (Gina McGee).
Benicio del Toro jako indián Jimmy Pickard ve filmu Jimmy P.
Pro Georgese Devreauxe (Mathieu Amalric) byl případ Jimmyho Pickarda velkým...
Benicio del Toro a Mathieu Amalric ve filmu Jimmy P. režiséra Arnauda...

Snímek uvedený na filmovém festivalu v Cannes roku 2013 se dostává do většiny evropských artkin teprve po roce a půl. Jako všechny Desplechinovy filmy stojí za vidění dnes, zítra a bezpochyby i za deset let. Pokud ovšem nedáte přednost skutečnému thrilleru o bláznivých indiánech.

Autor:

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...