Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Cesta do pravěku se objeví ve zrestaurované podobě

Kultura

  16:00
PRAHA - Pražské Muzeum Karla Zemana postupně vydá na DVD tři digitalizované snímky slavného českého režiséra.

Z filmu Karla Zemana Cesta do pravěku foto: Reprofoto

"Cesta do pravěku z poloviny 50. let vyjde 27. listopadu. O týden později ji doplní o tři roky mladší Vynález zkázy, po Novém roce přibude Baron Prášil z roku 1961," uvedl ředitel Muzea Karla Zemana Jakub Matějka.

Muzeum Karla Zemana

Karel Zeman natočil v letech 1945 až 1980 téměř tři desítky snímků. V muzeu připomínají ty nejznámější moderní technologie a prezentační postupy.Některých exponátů se mohou návštěvníci dotknout, rozpohybovat je a na svých fotoaparátech či videokamerách si vyzkoušet triky, které používal. Na přípravě expozice spolupracovali profesionálové, kteří si ještě pamatují práci před nástupem počítačových technologií, například trikový specialista Boris Masník a hlavní osvětlovač Jaroslav Betka.

Digitalizaci filmů provedl tým společnosti UPP v čele s Ivem Marákem, který stál i za rekonstrukcí Markety Lazarové a dokumentů Jana Špáty. Nosiče se objeví i v novinových stáncích a stanou se součástí edice Filmový klub Karla Zemana. Muzeum tak plní své předsevzetí o zachování odkazu génia českého i světového filmu.

Všechna DVD jsou opatřena anglickými titulky, mezi bonusy nechybí muzeem speciálně připravené krátké dokumenty, archivní materiály a rozhovory s tvůrci včetně virtuální prohlídky muzea s hudbou seskupení Clarinet Factory. Koncept DVD připravili autoři muzejní expozice Jakub Fabel a Ondřej Beránek.

Právě Fabel a Beránek přišli před dvěma lety s myšlenkou založit Zemanovo muzeum, pronajali objekt v Saském dvoře a zapůjčili si množství autentických exponátů. Režisérova dcera Ludmila Zemanová žijící v Kanadě poskytla osobní archiv a dohlížela, aby informace k dílu i životu tohoto filmaře byly objektivní a fakticky správné.

Na období adventu a Vánoc chystá Muzeum Karla Zemana speciální akce. Některé filmové triky budou v expozici upraveny tak, aby si návštěvníci mohli nafotit novoroční přání v atmosféře příběhů tohoto filmového kouzelníka. "Připravíme workshopy a filmové projekce," řekl ředitel muzea.

Autor:

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...