130 let
První ročník fotografického veletrhu Prague foto 2008 - Veletrh fotografie začal 2. dubna v pražské výstavní síni Mánes.

První ročník fotografického veletrhu Prague foto 2008 - Veletrh fotografie začal 2. dubna v pražské výstavní síni Mánes. | foto: ČTK

Čeští fotografové na veletrhu

Kultura
  •   8:51
PRAHA - Pražská výstavní síň Mánes je až do neděle vyhrazena české fotografii. Návštěvníci prvního ročníku veletrhu Prague Foto mají možnost prohlédnout si práce mistrů tuzemské fotografie i snímky mladých autorů.

Ve dvou podlažích pražského Mánesa jsou do třiceti expozic soustředěny snímky 130 fotografů všech generací. První ročník přehlídky (od 3. do 6. dubna) načíná tradici veletrhů, jež pořadatelé mají v úmyslu organizovat pravidelně počátkem dubna.

Cílem organizátorů je podle Ivy Nesvadbové, ředitelky Galerie Art Prague, seznámit veřejnost s tvorbou českých fotografů a rovněž nabídnout jejich díla k prodeji. Podle ní galerií, které se výhradně zabývají fotografií, není mnoho a leckdy ani nezastupují autory, jejichž díla by si lidé rádi koupili. Naopak zájem autorů na veletrhu své práce představit a prodávat je velký. Ceny nabízených fotografií se pohybují zhruba od jednoho do sta tisíc korun.

Pořadatelé při koncipování expozic veletrhu dbali na to, aby zde byli zastoupeni fotografové všech generací, od „klasiků“ až po nejmladší autory. 

Z osvědčených jmen, jež tvoří zlatý fond fotografie, se na veletrhu potkáme například se snímky Jana Lauschmanna, Jaromíra Funkeho, Františka Drtikola, Eugena Wiškovského či Jaroslava Rösslera z druhé poloviny dvacátých let minulého století. Vystaveny jsou fotografie Václava Chocholy, Tarase Kuščynského, Ladislava Postupy či Jana Svobody z padesátých a šedesátých let, které doplňují mnohé pozoruhodné pohledy současníků na dnešní zajímavosti světa.

Příležitost pro studenty
Kromě populárních autorů – například Zdeňka Tmeje, Tona Stana, Roberta Vana, Karola Kállaye či Jana Saudka – jsou na veletrhu zastoupeni i fotografové mladí. Autoři do 35 let tvoří čtvrtinu vystavujících.

Rozsáhlou kolekci představují studenti Institutu tvůrčí fotografie Slezské univerzity v Opavě, jež je největším ze šesti českých vysokoškolských pracovišť se samostatnou výukou fotografie (z celkového počtu 170 studentů institutu je třetina cizinců). V následujících ročnících chtějí dát pořadatelé veletrhu Prague Foto prostor také dalším školám. Jednomu z mladých fotografů bude udělena cena spojená s finanční odměnou 50 000 korun.

 Výstavy se zúčastní několik galerií, například Galerie Vltavín a Galerie Leica či Galerie Milennium a další, ale také například Asociace profesních fotografů ČR, České centrum fotografie a také několik nakladatelství (například Torst) a knihkupectví (Knihkupectví Týnská), jež se prezentací a prodejem fotografické literatury a obrazových publikací věnovaných fotografii věnují.

Přehlídku doprovodí několik akcí: v neděli od 14 do 18 hodin jsou na programu kulaté stoly, přednášky, diskusní panely, které povedou Vladimír Birgus, Miloš Vojtěchovský, Pavel Scheufler, Jan Mlčoch a Pavel Baňka.

Autor: Marta Bystrovová