130 let
Naděžda Tolokonnikova, uvězněná členka skupiny Pussy Riot

Naděžda Tolokonnikova, uvězněná členka skupiny Pussy Riot | foto: Reuters

Čeští hudebníci podpoří vězněnou kapelu Pussy Riot

Kultura
  •   10:45
PRAHA - Skupiny The Plastic People of the Universe a Už jsme doma uspořádají 15. května v pražském Lucerna Music Baru koncert na podporu uvězněných hudebnic z ruské kapely.

Akce s názvem Už zase zavírají muzikanty se dále zúčastní Filip Topol, Vlasta Třešňák se skupinou a kapely Čokovoko, Echt! a Kopir Rozsywal Bestar. PPU také zveřejnili petici za propuštění členek Pussy Riot.

"Vstupenky za 100 korun jsou k dispozici pouze v pokladně Lucerny Music Baru a v čítárně Unijazzu v Praze, vstupné bude použito výhradně na propagaci a produkci koncertu," informoval za pořadatele Romek Hanzlík.

Plastic People v roce 2010 v pražské Akropoli

Moskevský obvodní soud 19. dubna rozhodl o prodloužení vazby tří členek punk-rockové skupiny Pussy Riot, zadržených při únorovém happeningu v centrálním moskevském kostele. Budou-li odsouzeny, hrozí jim až sedm let vězení.

"Ptáme se, proč se vláda, která je přesvědčená o své bezúhonnosti, brání tak drasticky kritice svobodomyslných lidí, i když vyjádřené poněkud vyhroceným způsobem," píše se v petici zveřejněné na adrese http://www.facebook.com/Uzzasezavirajimuzikanty, kterou podepsali členové Plastic People Eva Turnová, Vratislav Brabenec, Josef Janíček, Jiří Kabeš, Joe Karafiát a Jaroslav Kvasnička.

Jako v Československu 1976

Situace kolem této kauzy podle nich nápadně připomíná atmosféru v roce 1976 po koncertě v Bojanovicích, který se stal záminkou pro razantní vystoupení proti příznivcům undergroundu v tehdejším Československu.

ČTĚTE TAKÉ:

Pussy Riot byly zadrženy při happeningu v pravoslavném chrámu Krista spasitele, kde před jedním z oltářů uspořádaly improvizovaný koncert s výzvou "Bohorodičko, vyžeň Putina". Happening měl varovat moskevskou veřejnost před rostoucím pronikáním církevního vlivu do nejvyšších pater ruské politiky.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz