130 let

Čandígarhský Serkretariát | foto: Reprofoto

Doporučujeme

Chcete originální kanál od Le Corbusiera?

Kultura
  •   7:00
PRAHA - Kanalizační poklopy se nekradou jen v Čechách, ale i v Indii. Architektonické prvky, které pro město Čandígarh navrhl Le Corbusier, se stávají předmětem světového obchodu.

Před šedesáti lety to byl architektonický zázrak. Čandígarh, nové hlavní město indického státu Pandžáb, se mělo stát symbolem modernizace Indie i univerzálnosti moderní architektury. Le Corbusier a jeho tým tu navrhli celkový plán města pro půl milionu obyvatel, jednotlivé budovy, jejich interiéry i nábytek. Těžko najdete knihu o architektuře 20. století, kde by nebyla alespoň jedna fotografie z čandígarhských budov z litého betonu. Podobné architektonické utopie vznikly jen dvě. Čandígarh a Brasilia, nové hlavní město Brazílie od architektů Oscara Niemeyera a Lúcia Costy.

Corbusierovy stroje na bydlení

Le Corbusier (1887 – 1965) byl původem švýcarský architekt, urbanista a malíř. Svou vizi moderních měst popsal pěti body:
1. Sloupy - domy se mají stavět na sloupech, aby se přízemí uvolnilo pro zeleň
2. Střešní zahrady - budovy mají mít ploché střechy se zahradami, aby nahradily zeleň, kterou dům místu odebral
3. Volný půdorys - sloupy nesou tíhu všech podlaží, což pak umožňuje členit prostor tenkými příčkami
4. Pásová okna - díky sloupům je možné umístit do průčelí dlouhá okna
5. Volné průčelí - opět díky sloupům je možné si vyprojektovat průčelí, jaké chceme

V architektuře měl rád řád a v ulicích pravé úhly, což dokazuje jeho citát "Zakřivená ulice je cestou osla, ne člověka". Takový Jan Kaplický naopak tvrdil, že člověk není škatulka, aby žil v krabicích.

Le Corbusiera do Indie pozval ministerský předseda Džaváharlál Néhrú. Po roce 1947 byl Pandžáb rozdělen mezi Indii a Pákistán a jeho historické hlavní město Lahore připadlo Pákistánu. Néhrú se rozhodl manifestačně vybudovat nové hlavní město. Le Corbusier město rozvrhl do sektorů a celý Čandígarh měl zůstat obklopen zelenou rekreační zónou. Architekt a jeho tým kladli důraz na harmonii městských funkcí, vytvořili přehlednou hierarchii komunikací od dálnic, lokálních silnic až po pěší zóny. Tři monumentální budovy státní správy navrhl sám Le Corbusier. Je v nich autorem všeho. Od konceptu až po detaily kování na dveřích.

Dnes si kousky této moderní architektonické památky můžete koupit na aukcích nebo u obchodníků s nábytkem. Židle, stoly, lampy, a dokonce kryty na kanály jsou vyhledávanými sběratelskými předměty. Úředníci z Pandžábu prodávají zařízení vládních budov, které odepisují jako poškozené, aniž by si byli vědomi cen, za které je galeristé v západním světě prodávají. Podle britského listu The Guardian byl kovový kryt kanálu z Čandígarhu nedávno v Londýně prodán za 15 tisíc liber (asi 420 tisíc korun). V Chicagu se zase prodala lampa veřejného osvětlení z čandígarhské zoo za 36 tisíc dolarů. Bohužel nejde o žádnou novinku, corbusierovské předměty z Čandígarhu se ve světě ve velkém prodávají již od roku 2006. Na internetu lze i dnes dohledat desítky křesílek, pohovek, lamp a psacích stolů, s vyvolávacími cenami okolo 20 tisíc eur.

Když byl Čandígarh na počátku 60. let dokončen, vyslovovali mnozí kritici obavu, zda ultramoderní budovy přirostou Indům k srdci. Některým zištným úředníkům je architektonická jednota Čandígarhu lhostejná. Skupina indických architektů a památkářů se již měsíce snaží získat mezinárodní pozornost, aby nedocházelo k dalšímu rozprodávání unikátního celku. Aktivisty vede devadesátiletý architekt Manmohan Nath Sharma, který byl před lety Le Corbusierovým asistentem a později se stal čandígarhským hlavním architektem. Již v loňském roce se indičtí diplomaté marně snažili zabránit londýnským aukcím nábytku. Jednou ze strategií boje proti pašerákům moderního umění se stalo i zřízení obchodu, kde si lze v Čandígarhu koupit oficiálně vytvořené repliky Le Corbusierovy práce.

Originální nábytek z dražby najdete na www.artinfo.com

Autor: