Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Chemical Brothers roztančili Prahu

Kultura

  11:35
PRAHA - Britská skupina The Chemical Brothers, jeden z nejslavnějších představitelů elektronické taneční hudby, včera v Praze představila skladby z nového alba We Are The Night. Deska dua dýdžejů Ed Simmons a Tom Rowlands vyšla v červenci krátce poté, co kapela byla jednou z hvězd slavného festivalu v britském Glastonbury.

Tom Rowlands v pražské T-Mobile Areně. foto: ČTK

Již samotný začátek vystoupení skupiny provázel v T-Mobile Areně obrovský aplaus publika. Ani lidé na místech k sezení většinou nevydrželi hudbě dlouho vzdorovat a již po několika okamžicích se vestoje začali pohupovat do rytmu.

Dnešní koncert doprovodila velká a efektní světelná show na obrovské projekční ploše nad scénou. Kapela využila speciální technologii, která dokáže vytvářet plastické pohyblivé obrazce a zdánlivě trojrozměrně promítat filmy. Nákladný systém, který umožňuje projekci "plastických" videoklipů, významně umocnil atmosféru koncertu. Posluchači potleskem a výkřiky ocenili také "virtuální choreografii" obrazového doprovodu.

Skupinu The Chemical Brothers založili Simmons s Rowlandsem počátkem 90. let minulého století. Nejprve ji nazvali Dust Brothers, na Chemical Brothers se přejmenovali v roce 1995. Jejich singl Loops of Fury se o rok později vyšplhal na vrchol britské hitparády.

The Chemical Brothers vydali řadu alb, například v roce 1997 Dig Your Own Hole a o dva roky později Surrender. V roce 2001 vyšla deska Come With Us, zatím předposlední nahrávku Push the Button duo vydalo v roce 2005.

Kapela se do Česka vrátila po pěti letech. V roce 2002 byli The Chemical Brothers hlavními hvězdami festivalu Open Air Field u Proboštských jezer nedaleko Staré Boleslavi u Prahy. Jejich vystoupení si tehdy podle pořadatelů nenechalo ujít asi 12.000 lidí.

Specialitou dnešního koncertu byla Oxyparty, návštěvníci se totiž ve speciálním "kyslíkovém baru" mohli nadýchat čistého kyslíku.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!