Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Chinaski slavili 20 let: hit za hitem a téměř 16 tisíc diváků

Kultura

  8:28aktualizováno  11:13
PRAHA - Dvě desítky let své existence oslavila ve čtvrtek velkým koncertem v pražské O2 areně skupina Chinaski. Během více než dvouhodinového koncertu zaznělo přibližně 25 hitů doprovázených bohatou projekcí. V roli hostů kapelu doprovodily dva pěvecké sbory. Spřízněnou kapelu přijela pozdravit košická skupina No Name.

Zpěvák a kytarista Michal Malátný, saxofonista Štěpán Škoch a baskytarista Ondřej Škoch. foto: Lidové noviny

Produkci jedné z nejpopulárnějších tuzemských skupin sledovalo podle manažerky Chinaski Hany Petřinové 15 500 fanoušků.

"Tolik lidí sem na tuzemskou kapelu ještě nepřišlo, tenhle rekord překoná až letní vystoupení Lucie," řekla Petřinová. Z koncertu vznikne zvukový i obrazový záznam. Součástí největšího jeviště, jaké kdy Chinaski měli, byl i takzvaný Golden circle, kam se vměstnalo několik desítek nejvěrnějších fanoušků.

"Já se tady cítím jako doma, protože pocházím z Jičína, který má 16 000 obyvatel," komentoval plnou arénu lídr Chinaski, zpěvák a kytarista Michal Malátný. Koncert odehraný bez předkapely zahájily starší hity Můj svět a Vedoucí doprovázené promítanou statistikou, z níž se posluchači dozvěděli, že Chinaski za 20 let své činnosti mimo jiné evidují 1283 sjetých pneumatik, 43 ztracených telefonů, přes 800 přetržených strun, čtyři manželství a deset dětí.

Hostující No name i dva pěvecké sbory

Nadšení diváci se dočkali všech hitů jako Dlouhej kouř, Vakuum, Punčocháče, Vrchlabí či 1. signální. V závěru vystoupení kapelu doprovodilo 40 děvčat ze sboru Cancioneta Praga a stejný počet hochů ze sboru v Hradci Králové. No Name přivezli společný duet Na na na.

Ve skladbě Dobrák od kosti si se skupinou mohla zazpívat Veronika Vrublová, výherkyně soutěže, kterou Chinaski vyhlásili na sociální síti Facebook. Slzy v očích některých návštěvníků vyvolala písnička Šatna, která je vzpomínkou na bubeníka Pavla Grohmana. Spoluzakladatel kapely přezdívaný Hroch zahynul v roce 2007 při nehodě na motocyklu.

Kapela, která vznikla v roce 1994 z formace Starý hadry, na koncertu přes rekordní návštěvu nevydělala. Kromě pronájmu haly jsou náklady na vystoupení v její režii. "Nešlo nám o to, vydělat peníze, ale chceme k 20. výročí udělat největší koncert v naší historii," uvedl před koncertem Malátný a dodal, že o náklady vyjádřené "číslem se šesti nulami" se hudebníci rozdělí.

Michal Malátný v akci.

Ke svému výročí Chinaski vedle koncertu v O2 areně připravili knihu s názvem Poprvé a kompilaci Best Of 20 let v síti. Loni v prosinci převzali diamantovou desku za 400 000 prodaných hudebních nosičů.

Sestavu Chinaski tvoří zpěvák Malátný, kytarista František Táborský, trumpetista Petr Kužvart, saxofonista Štěpán Škoch, baskytarista Ondřej Škoch a bubeník Ota Petřina. Skupina vydala osm řadových alb, poslední má název Není na co čekat. Novou desku chystají na podzim.

Autoři: ,

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...