Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Chmelové brigády i prvomájové průvody. Plzeň vystavuje rodinné archivy

Kultura

  12:30
PLZEŇ - Plzeň včera poprvé otevřela své vznikající rodinné album, které je složené z rodinných archivů Plzeňanů. První velká výstava projektu Plzeňské rodinné fotoalbum představuje v bývalém trolejbusovém depu více než 180 snímků. Od prosince poslali Plzeňané na 2000 fotografií zachycujících život a proměny města, aktivity a portréty. Fotografie mohou posílat až do července. Na podzim se chystá druhá velká výstava. Projekt doplní také několik menších tematických kratších výstav.

Všechny fotografie jsou řazeny do tří základních kategorií - krajina, portréty a ativity - a poté do tematických kolekcí, kterých je už 120. foto: ČTK

Všechny fotografie jsou řazeny do tří základních kategorií - krajina, portréty a ativity - a poté do tematických kolekcí, kterých je už 120. Snímky jsou v naprosté většině z doby po druhé světové válce, na výstavě se mísí barevné i černobílé záběry staré desítky let či jen pár roků.

„Fotoalbum najdete snad v každé rodině. A v Plzni jsme, řečeno v nadsázce, jedna velká rodina. Bylo tedy nasnadě, abychom si fotoalbum pořídili a ukázali tak sounáležitost s místem, kde žijeme, pracujeme, bavíme se, máme své přátele,“ řekl při zahájení výstavy primátorův náměstek Martin Baxa.

První velká výstava projektu Plzeňské rodinné fotoalbum představuje více než 180 snímků.

Nejde o kvalitu, ale o obsah a výpovědní hodnotu

Díky množství fotek a zařazení do kolekcí může výstava, která trvá do 17. července, nabídnout různé pohledy třeba na sportování v Plzni, na prvomájové průvody, na kola a cyklistiku, na dětské kočárky či na vodáctví a trávení volného času. „Vybrat přibližně 180 snímků byl úkol poměrně složitý. Hlavní roli nehraje jen kvalita fotografie - naopak někdy trochu rozostřené či poškozené mají velmi silnou atmosféru - ale především její obsah, energie, výpovědní hodnota,“ uvedla Jirátová. Výstava je stejně jako fotoalbum dělená do tří částí, témata se místy prolínají. Na pozadí aktivit či portrétů tak lze sledovat i proměny města, domů a ulic.

Plzeňské rodinné fotoalbum. Na snímku si Bohumila Škýbová s fotografií, na...
Všechny fotografie jsou řazeny do tří základních kategorií - krajina, portréty...

Generálním dodavatelem výstavy je Česká tisková kancelář (ČTK), která fotografie zpracovala, technicky upravila pro různé druhy tisku a instalovala.

Autoři: ,