Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Chtějí slyšet Baumaxu, složili se mu na natočení nové desky

Kultura

  13:00
PRAHA - Díky novému modelu financování, takzvanému crowdfundingu, získal písničkář Xavier Baumaxa od svých fanoušků více než 200 tisíc korun potřebných na natočení nové desky pojmenované Dawntempo.

Xavier Baumaxa foto: Archiv MAFRA - Alžběta Jungrová

Peníze pomohl Baumaxovi posbírat webový portálu Hithit.cz, který se zabývá hromadným financováním projektů, takzvaným crowdfundingem. Je to nejvyšší částka, jakou se dosud na tuzemských crowdfundingovych webech podařilo získat.

Šanci má i Vladimir 518 nebo letní kino

Portál Hithit.cz představuje prostor tvůrce, kterým chybí finance na realizaci jejich nápadů. Autoři mají na prezentaci a sběr peněz 45 dní. Pokud se nesejde potřebná částka, peníze se vracejí odesilatelům. Blízko k úspěšnému dokončení je také český tatér a malíř Lukáš "Musa" Musil s projektem na výstavu maleb, hudebník Vladimir 518 s vydáním desky nebo provozovatelé prostoru MeetFactory, kteří chtějí v Praze vybudovat letní kino. Hithit.cz, stejně jako podobné projekty Fondomat nebo Nakopni, vznikl po vzoru amerického serveru Kickstarter.

"Baumaxovi se na novou desku složilo přes 230 fanoušků. Hudebník potřebnou částku získal více než týden před vypršením časového limitu sbírky," uvedl za Hithit.cz Pavel Eichler.

Za 900 album na vinylu, za 15 tisíc umělec přijede

Xavier Baumaxa každému, kdo mu poslal příspěvek prostřednictvím Hithit.cz, nabídl odměnu. Kdo poslal 200 korun, ten dostane CD a zdarma vstup na koncert, za 500 korun k tomu písničkář přidal i originální tričko, za 900 korun slíbil přidat novou desku také na vinylu.

Takto se odměny stupňovaly až k částce 15 tisíc korun, za kterou je hudebník ochotný přijet zahrát speciální koncert. Největší zájem byl o odměnu za 200 korun.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!