Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

'Chtějí vydělat na mé nahrávce s umírajícím Palachem'

Kultura

  11:00
PRAHA - Kvůli rozhovoru s Janem Palachem, který 17. ledna 1969 pořídil na klinice v Legerově ulici mladý novinář Vladimír Tůma, čelí Radioservis autorsko-právní žalobě, jež má poněkud absurdní souvislosti. Rozhovor je součástí desetihodinového CD s nahrávkami z let 1968–1969, který Radioservis vydal ke 40.výročí sovětské invaze do Československa.

Jan Palach foto: ČTK

Předmětem žaloby na Radioservis je záznam rozhovoru zařazený na toto CD. Pochází z archivu ČRo a jde o rozhovor, který psycholožka Zdeňka Kmuníčková pořídila na klinice plastické chirurgie v Legerově ulici s Janem Palachem, těsně než zemřel. Podle žaloby se za autory rozhovoru prohlašují zmíněná lékařka a tehdejší kameraman Československé televize Vladimír Tůma, který interwiev údajně zaznamenal na svůj reportážní magnetofon, a je tudíž autorem zvukové podoby, ostatně jeho hlas se na nahrávce též objevuje.

Nové CD: Srpen 1968

Nosič s lapidárním názvem Srpen 1968, který Radioservis jako vydavatelství Českého rozhlasu připravilo, je unikát svého druhu, nabízí pohled na léta od zrodu pražského jara až po začátek normalizace.

I proto, že Tůma podle svých slov nikdy nechtěl po zájemcích o náhrávku žádné peníze, požaduje nyní, aby byl celý náklad CD Srpen 1968 zničený.

Rozhovor s Vladimírem Tůmou o unikátní nahrávce najdete dnes v deníku

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.